13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRestantele la credite au crescut si in martie, dar foarte putin

Restantele la credite au crescut si in martie, dar foarte putin

» Creditul de consum, la care se inregistreaza cele mai multe restante, a suferit cea mai mare contractie in primul trimestru.

» Ponderea restantelor in credite este dubla la lei fata de valuta.

» Pentru a contracara cresterea restantelor, bancile trebuie sa opereze reduceri de dobanda.

Valoarea cumulata a restantelor la credite a continuat sa se majoreze in martie, dar intr-un ritm mult mai redus decat in primele doua luni, de doar 5%, ajungand la un nivel de 4,47 miliarde lei, potrivit datelor BNR. In primul trimestru, nivelul restantelor a urcat cu 56%. Chiar daca a urcat usor in martie, ponderea restantelor in total imprumuturi este la un nivel relativ scazut, de 2,2%. Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii februarie, 41% din creditele totale erau afectate de restante, dar cea mai mare pondere o aveau creditele mai mici, cum sunt cele de consum. "In ceea ce priveste creditele de peste 20.000 lei (4.700 euro), doar 13,8% sunt afectate de restante", potrivit lui Nicolae Cinteza, director general al Directiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Defalcat, restantele la lei au urcat in martie cu 4,9% (119 milioane lei), pana la 2,54 miliarde lei, iar restantele la valuta au avansat cu 5,2% (28 milioane euro), la 455 milioane euro. Franarea este puternica fata de lunile ianuarie si februarie, cand restantele la valuta au crescut cu 46,7%, respectiv cu 25,7%, iar cele la lei cu 10,5%, respectiv 17%.
"Din pacate, nivelul restantelor continua sa creasca. Inca nu s-a ajuns la punctul de jos al crizei. Se fac disponibilizari, o serie de clienti se ascund in spatele crizei si nu-si ramburseaza la timp ratele s.a.m.d. Incepand din toamna, ma astept ca ponderea restantelor sa se reduca. De asemenea, vad o relansare a creditarii si economiei spre sfarsitul anului. Pentru asta e nevoie de un minimum de intelepciune din partea bancilor, dar si din partea BNR. Banca centrala trebuie sa reduca nivelul rezervelor (RMO) atat la lei, cat mai ales la valuta. Doar pe blocarea la BNR a rezervelor in valuta creste costul creditului cu 3-4 puncte", ne-a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Cu toate ca nivelul cursului de schimb a urcat considerabil in primul trimestru din acest an, romanii continua sa-si achite mai bine creditele in valuta decat cele in lei. Astfel, ponderea in credite a restantelor in valuta este de doar 1,48%, de peste doua ori mai redusa decat restantele in lei, care au o pondere de 3,06%.
"Plecand de la o baza redusa, cand creditele se rambursau destul de bine, era normal ca, pe fondul propagarii crizei, restantele sa inregistreze ritmuri mari de crestere. Restantele continua sa urce, dar nu se va ajunge la o situatie dezastruoasa. Pentru a tempera restantele si pentru a ajuta creditarea, sunt necesare reduceri de dobanda si relaxarea conditiilor de creditare. Cu cat ratele de dobanda la lei vor fi reduse mai tarziu, cu atat rata creditelor neperformante va continua sa creasca. Pe partea de valuta, restantele vor creste pentru ca sunt la un nivel destul de redus, iar presiunile de depreciere a leului se mentin", ne-a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Pe partea de creditare, in primul trimestru, cea mai semnificativa contractie a suferit-o creditul de consum acordat populatiei, cu  2,2% pe componenta in lei, pana la 37 miliarde lei, si cu 0,8% pe componenta in valuta, pana la 8,95 miliarde euro. Creditul in valuta pentru locuinte s-a contractat in primul trimestru cu 2,2%, la 4,75 miliarde euro. Dupa doua luni in care soldul creditelor acordate firmelor a urcat, cu 804 milioane lei pe partea creditelor in moneda nationala si cu 63 milioane euro pe partea creditelor in valuta, in martie bancile si-au redus expunerea din credite pe firme, cu 582 milioane lei si cu 308 milioane euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă