Sub titlul "Calderon: Enigma de la Bucuresti", cotidianul L’Express a relansat discutia despre circumstantele in care a murit jurnalistul francez Jean-Louis Calderon in timpul Revolutiei din 1989 si a gasit marturii noi cum ca acesta ar fi fost impuscat.
In Franta, vaduva jurnalistului s-a constituit parte civila, iar in Romania, dupa 20 de ani, Parchetul Militar a redeschis cazul, chemandu-i la audieri atat pe cei doi colegi ai jurnalistului care l-au insotit la Bucuresti, cat si pe sotia acestuia.
De altfel, la inceputul acestui an Franta a primit de la Bucuresti o cerere de asistenta judiciara pentru "crima", sustine cotidianul francez, care si-a trimis in Romania jurnalistii pentru a sta de vorba cu oameni implicati in dosarul "Calderon".
Articolul realizat la Bucuresti porneste de la ipoteza cunoscuta, cea a accidentului, conform careia jurnalistul canalului de televiziune La Cinq, care se afla in Piata Palatului in noaptea de 22 spre 23 decembrie, a fost strivit sub senila unui tanc.
Apoi, jurnalistii ajung la Dumitru Patrascu, unul dintre cei trei martori descoperiti de justitia romana in perioada 2006-2007, "un sexagenar care traieste intr-o hruba in Bucuresti". "Eram in Cabinetul 1 cand am vazut in balcon doi reporteri care vorbeau in franceza. Dintr-odata, am auzit focurile de arma. La doi metri de mine, l-am vazut pe unul dintre ei prabusindu-se impuscat". Patrascu sustine ca detine o inregistrare video cu acest moment, pe care a depus-o intr-un loc sigur in Germania. In ciuda saraciei in care traieste, el ii asigura pe jurnalistii francezi ca nu urmareste un scop financiar si ca a refuzat solda de revolutionar primita de la Guvernul roman.
Declaratia lui Patrascu e totusi putin credibila, mai ales ca cei doi colegi ai lui Calderon sustin ca erau toti trei in Piata in momentul acestei drame. Ei mai spun ca nu au remarcat vreo rana cauzata de glont.
Un alt om care nu crede in ipoteza accidentului este fostul procuror al Parchetului Militar Dan Voinea, cel care a stat la originea redeschiderii cazului "Calderon". El a cerut Frantei ajutor pentru investigarea ipotezei de crima. "Nu vreau sa ramanem indiferenti la aceasta drama. Decesul acestui om a fost considerat un simplu accident de strada. Alti sapte jurnalisti straini au fost ucisi atunci si nici o ancheta serioasa nu a fost desfasurata", a declarat Voinea pentru L’Express.
Ziaristii il citeaza si pe actualul procuror-sef al Parchetului Militar, Ion Vasilache, care sustine varianta unui accident si afirma: "Calificarea drept «crima» este rezultatul unei erori".
Ziaristii francezi se arata sceptici in privinta rezolvarii acestui caz si a unei anchete serioase, amintind de faptul ca Dan Voinea a fost schimbat. "Dosarul ar putea fi curand inchis. Alte sute de oameni vor ramane in suferinta in aceasta tara cu memoria incarcata, careia ii este teama sa-si incheie conturile cu trecutul", conchid jurnalistii L’Express.