Chiar daca aritmetica parlamentara indica fara tagada faptul ca motiunea de cenzura nu are sanse de adoptare, PNL si UDMR isi continua demersul. Este vorba, de fapt, de un test dat coalitiei PSD-PDL.
Biroul Politic Central al PNL i-a mandatat ieri pe vicepresedintii Varujan Vosganian si Daniel Chitoiu sa discute cu reprezentantii UDMR textul motiunii si data depunerii acesteia. Cat despre semnaturile necesare (118 la numar), situatia este rezolvata conform liberalilor. Nuante au aparut insa in ceea ce priveste sustinerea motiunii si de catre unii parlamentari ai PSD si PDL. Daca secretarul general al PNL, Radu Stroe, dadea drept sigur, la sfarsitul saptamanii trecute, faptul ca "vor fi minoritatile, parlamentari de la PSD, chiar si de la PDL" implicati prin semnatura, situatia nu mai era ieri la fel de clara. Deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, ne-a declarat ca este exclus sa apara vreo semnatura a colegilor sai pe motiune.
"De 13 ani incoace, grupul minoritatilor nationale nu a initiat sau semnat vreo motiune de cenzura", a aratat Pambuccian, cu precizarea ca se va lua la nivelul grupului o decizie cu privire la votul propriu-zis daca deputatii se vor abtine sau vor vota "contra". Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a aratat ieri ca se asteapta ca liberalii sa fie "sustinuti de toti acei parlamentari care in conferintele de presa, fie la nivel national, fie la nivel judetean, s-au pronuntat impotriva introducerii impozitului fiscal, a prevederilor din OUG 37 (ordonanta privind institutiile deconcentrate – n.r.)". De fapt, aceasta este adevarata miza a motiunii liberale. Cum pentru aprobare ar fi nevoie de 236 voturi "pentru", iar PNL si UDMR au doar 124 de parlamentari, e evident ca motiunea a fost condamnata din start.
Dincolo de a reprezenta o masura fireasca a opozitiei, ea se constituie intr-un veritabil test pentru coalitia PSD-PDL si ameninta sa dinamiteze relatia deja tensionata dintre cele doua partide. si aceasta, deoarece in randurile PSD sunt destui "alesi" nemultumiti de formarea coalitiei si chiar doritori ca PSD sa iasa de la guvernare. Fostul premier Adrian Nastase este doar unul dintre social-democratii care si-au exprimat transant aceasta optiune, dar in umbra votului secret multi ar putea sanctiona Guvernul din care face parte PSD. Cu alte cuvinte, un nou prilej de certuri in sanul coalitiei. Exact ceea ce spera si liberalii.
RESPINGERE
In afara motiunii de cenzura pe tema impozitului forfetar, PNL a atacat Executivul si cu o motiune simpla pe tema Educatiei. Ea a fost respinsa ieri, la Camera Deputatilor, fara emotii, de majoritatea PSD-PDL cu 52 de voturi "pentru" si 137 "impotriva".