13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPatronatele insista pentru deductibilitatea TVA la auto

Patronatele insista pentru deductibilitatea TVA la auto

» Discutiile de la Finante pentru normele Codului Fiscal au fost intrerupte, iar patronatele acuza incalcarea intelegerilor.

Reprezentantii patronatelor s-au retras ieri de la discutiile din cadrul Comisiei de dialog social la care participau oficiali ai Ministerului Finantelor. Motivul nemultumirilor l-a constituit, potrivit patronatelor, nerespectarea de catre Guvern a unor intelegeri prealabile legate in principal de deductibilitatea cheltuielilor cu TVA la achizitia de masini.
"Patronatele au acceptat initial aplicarea unui impozit forfetar de la 1 mai, intelegand actuala situatie de criza si faptul ca trebuie colectati bani la buget. Insa s-a solicitat ca pentru masinile utilizate  de firme sa existe deductibilitati la cheltuielile cu TVA pentru reparatii si benzina. Am cerut sa fie la fel ca la institutiile publice, adica deductibilitate pentru 370 litri de benzina pe luna  si la cumpararea unor autoturisme nu mai scumpe de 30.000 euro. Ni s-a spus, in pofida intelegerilor avute, ca aceste cereri nu sunt acceptate.

 

Din acest motiv s-a iesit de la discutiile cu reprezentantii Guvernului", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Atat impozitul forfetar, cat si deductibilitatea TVA la unele cheltuieli cu autoturismele au fost aprobate de Guvern prin ordonante de urgenta, urmand sa fie aplicate de la 1 mai a.c. Discutiile de ieri cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor vizau discutarea proiectului de norme de aplicare a Codului Fiscal in legatura cu cele doua prevederi. "Patronatele au iesit de la discutiile cu Ministerul Finantelor. Noi am stabilit ca exista o ratiune pentru introducerea impozitului forfetar si am acceptat grila de impozitare doar cu conditia sa fie admisa la pachet cu anumite deductibilitati privind cheltuielile de reparatii la masini, cu combustibilul, cu TVA la achizitia de vehicule. Acum ministerul ne-a instiintat ca nu se mai accepta, poate", a precizat Florea Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Liderii organizatiilor patronale prezente ieri la discutiile cu reprezentantii Ministerului Finantelor au mai afirmat ca nu au cunoscut conditiile de negociere a acordului cu Fondul Monetar International, asa cum au lasat membrii Executivului sa se inteleaga in mass-media. "Nu am fost consultati si nu am stiut conditiile in care s-a negociat cu FMI", a precizat vicepresedintele CNIPMMR.

» Transe de impozit
Guvernul a aprobat recent o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca firmele vor plati, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro) daca au venituri totale de pana la 52.000 lei si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Cele mai citite

Guvernul a semnat contractele pentru două stadioane și un patinoar!

Proiectele pentru noile stadioane din Constanța și Pitești, precum și pentru patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe au primit undă verde, prin semnarea contractelor la...

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă