» Seful serviciului rus de informatii militare (GRU), Valentin Korabelnikov, a fost eliberat din functie.
» Dupa unele surse, Korabelnikov ar fi demisionat in semn de protest fata de un proiect de reforma a serviciului.
» O alta varianta ar fi ca liderii politici rusi reproseaza GRU ca nu au fost avertizati asupra interventiei georgiene in Osetia de Sud.
Dezmintita pana in ultimul moment de oficiali militari rusi, informatia privind plecarea generalului Valentin Korabelnikov din functia de sef al serviciului rus de informatii militare (GRU) a fost confirmata ieri, printr-un anunt oficial venit de la biroul de presa al Kremlinului. O sursa din GRU a declarat pentru agentia RIA Novosti ca generalul si-a inaintat demisia de cateva ori, ultima sa cerere fiind acceptata de presedintele Dmitri Medvedev. Potrivit presei ruse, Korabelnikov, care are 63 de ani si a condus GRU din mai 1997, a demisionat in semn de protest fata de un proiect de reforma a serviciului, care prevede importante reduceri de personal, o intreaga divizie urmand sa fie desfiintata. Generalul era nemultumit si de manifestarile de insubordonare ale unei parti a elitei GRU, care stanjeneau activitatea serviciului.
Analistul militar independent Alexandr Golt a declarat pentru AFP ca Valentin Korabelnikov era unul dintre apropiatii fostului presedinte si actual premier, Vladimir Putin, respingand insa speculatiile ca inlocuirea sa in functie ar fi un indiciu al unei sciziuni in tandemul Putin-Medvedev. Golt crede ca decizia de a-l elibera din functie pe seful GRU a fost luata in comun de cei doi lideri, ambii fiind nemultumiti de faptul ca serviciul de informatii militare nu i-a avertizat in legatura cu interventia georgiana in Osetia de Sud din luna august a anului trecut, care a declansat razboiul ruso-georgian.
Iar aceasta nu a fost singura ocazie in care GRU a fost prins pe picior gresit. La sfarsitul lunii martie, asasinarea in Dubai a unui fost comandant cecen rebel Sulim Iamadaiev, care a schimbat tabara, ajungand sa comande un batalion constituit din fosti rebeli, cu legaturi cu serviciile de informatii militare ruse, a provocat un scandal international. seful politiei din Dubai l-a acuzat pe un colaborator apropiat al liderului cecen, Ramzan Kadirov, Adam Delimkanov, ca a planuit asasinatul. Autoritatile din Emiratele Arabe Unite au cerut o ancheta internationala in acest caz, dupa ce Kadirov a respins categoric concluziile investigatiilor facute de politia locala.
Tot in luna martie, un colonel din GRU a fost acuzat ca a condus o retea internationala care trafica femei ca sclave sexuale, fiind identificate peste 130 de victime provenind din Rusia si din alte foste republici sovietice. GRU, cea mai mare agentie de spionaj din Rusia, aduna informatii prin intermediul atasatilor militari si al agentilor straini. Unele surse sustin ca GRU are in strainatate de sase ori mai multi agenti decat SVR (succesorul departamentului de informatii externe al KGB). Serviciul de informatii militare dispune de importante capacitati de transmisiuni si recunoastere, inclusiv prin satelit.