Specialistii sfatuiesc conducatorii auto care pleaca la drum lung sa urmeze cateva recomandari simple pentru a evita accidentele de circulatie.
Cu 24 de ore inainte de plecarea la drum se interzice consumul de bauturi alcoolice si medicamente precum somniferele. In seara dinaintea plecarii se vor evita mesele copioase. Plecarea la drum este recomandata dimineata, dupa o noapte linistita, si nu dupa agitatia specifica zilei. Inainte de plecare, masa se va servi in conditiile obisnuite. Pe drum se interzice consumul de bauturi alcoolizate si de medicamente tranchilizante sau somnifere. Specialistii recomanda ca fumatul la volan sa se interzica din urmatoarele motive: gesturile efectuate cu aceasta ocazie (cautarea tigarilor, a chibriturilor si scrumierei, aprinderea tigarii) distrag atentia conducatorului auto.
Fumatul reduce oxigenarea creierului, ceea ce va produce oboseala si diminuarea reflexelor. La volan se recomanda adoptarea unei pozitii cat mai comode pentru condus, care sa nu favorizeze somnul. La volan, persoana trebuie sa fie cat mai calma. Conflictele cu celelalte persoane din trafic sau cu cei din masina trebuie evitate. Incepatorilor li se recomanda parcurgerea unor distante nu prea mari, de maximum 200 de kilometri pe zi, evitand pe cat posibil conducerea autoturismului dupa lasarea noptii. Cei mai temuti inamici ai conducatorilor auto sunt alcoolul, excesul de viteza si adormirea la volan. Pentru combaterea oboselii se pot folosi urmatoarele metode: se va turna putina apa in podul palmei si va fi aspirata pe nas. Prin stimularea mucoasei nazale, zona cu foarte multe puncte reflexogene, oboseala va fi indepartata.