5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCEDO: Romania pierde cele mai multe procese si refuza sa plateasca daunele

CEDO: Romania pierde cele mai multe procese si refuza sa plateasca daunele

Statul roman a avut de platit in 2008 cele mai mari daune in urma condamnarilor de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dar este printre statele care ignora cel mai des aceste sanctiuni, fara sa le achite la timp.

Daunele pe care statul roman le-a avut de platit in anul 2008, in urma sentintelor impuse de CEDO, s-au ridicat la 12,2 milioane de euro, Romania fiind campioana Europei la acest capitol, arata un raport al Consiliului Europei. Cu toate acestea, statul roman figureaza printre tarile europene care si-au achitat cele mai putine dintre aceste daune catre cetatenii care au castigat procese impotriva lor: doar 5% din total.

Tinand cont de numarul mare de cazuri pierdute la CEDO in 2008, adica 123, Romania a fost depasita la capitolul mari rau-platnici doar de Turcia (202 cazuri) si Rusia (153 de cazuri). Exista insa si tari europene care nu au achitat la termen nici o dauna impusa de CEDO, numarul cazurilor pierdute fiind insa mult mai mic: Bulgaria (47 de cazuri), Belgia (22 de cazuri), Albania (un caz), Islanda (doua cazuri), Italia (62 de cazuri). Topul european al sumelor pierdute la CEDO in 2008 este condus de Romania, cu 12,2 milioane de euro. Urmeaza Italia (9,7 milioane), Grecia (8,9 milioane), Turcia (5,7 milioane).

Obiceiul multor tari de a nu-si plati la timp daunele la care au fost condamnate de CEDO este acoperit de o scuza rupta parca din "Morometii": nu au de unde. "Romania, ca si alte state, spune ca nu a prevazut in bugetul anual sumele impuse de CEDO si nu are de unde sa le plateasca", spune Laura stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane. Ea adauga ca o alta mare problema a Romaniei in raport cu CEDO este faptul ca sentintele internationale nu sunt transpuse in legislatia romaneasca, asa cum este recomandat, ceea ce explica de ce statul roman pierde pe banda rulanta procese avand acelasi obiect. "Este o lipsa de asumare a responsabilitatii la nivel politic inalt", crede Laura Stefan.

Lucrurile s-ar putea schimba daca un proiect de lege propus de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care vizeaza raspunderea materiala a magistratilor care comit erori judiciare, ar intra in vigoare. Statul ar putea recupera banii pentru daunele impuse de CEDO de la magistratii ale caror sentinte au dus la condamnari internationale. "Statul poate da in judecata un magistrat daca se dovedeste ca acesta a actionat cu rea-credinta sau cu grava neglijenta", spune Laura stefan. Proiectul propus de CSM defineste acesti doi termeni si procedura judiciara care trebuie urmata in astfel de cazuri. Astfel de actiuni in instanta, impotriva judecatorilor care dau sentinte rasturnate de instante superioare, sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru, se mai mentioneaza in proiectul de lege.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă