13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoua treimi din restantele bancare apartin firmelor

Doua treimi din restantele bancare apartin firmelor

» Creditele neperformante au sarit cu un miliard de euro in doua luni.

» 13,8% din creditele de peste 20.000 lei sunt afectate de restante.

Chiar daca firmele au in prezent mai putine credite decat populatia, de 100,3 miliarde lei, fata de 103,2 miliarde lei, restantele acestora la credite sunt de doua ori mai mari decat ale populatiei, potrivit lui Nicolae Cinteza, director general al Directiei de Supraveghere din BNR. Astfel, daca la sfarsitul lunii februarie restantele populatiei au ajuns la 1,464 miliarde lei, avand o pondere de 1,43% in creditele acordate, restantele companiilor au urcat la 2,79 miliarde lei (2,78% din valoarea imprumuturilor). Fata de luna februarie 2008, valoarea restantelor a sarit de peste 3,2 ori, atat pe segmentul companiilor, cat si pe cel al populatiei. In conditiile in care economia se contracta cam peste tot in lume, bancherii romani spun ca majorarea restantelor era de asteptat si ca situatia este sub control.

 

In ceea ce priveste creditele mai mari de 20.000 lei in echivalent, 13,80% din acestea sunt afectate de restante (de cel putin o zi si cel putin un leu), spune Cinteza. Conform metodologiei BNR, restantele reprezinta valoarea cumulata a ratelor de capital, dobanzilor si comisioanelor pentru care s-a inregistrat o intarziere la plata de cel putin o zi, aceasta fiind o abordare contabila.
Din punct de vedere prudential, creditele cu intarzieri la plata se impart pe cinci categorii – standard, in observatie, substandard, indoielnic (intarzieri intre 61 si 90 de zile) si pierdere (peste 90 de zile). De exemplu, daca un client a intarziat peste 90 de zile cu plata ratelor, intreaga valoare a creditului acordat (inclusiv dobanzi si comisioane) va fi incadrata la pierdere, iar banca isi va constitui provizioane de 100%.

De asemenea, conform datelor BNR, valoarea creditelor neperformante (indoielnice si pierderi) a ajuns la 16,76 miliarde lei la sfarsitul lunii februarie (8,42% pondere in total imprumuturi), cu 4,2 miliarde lei mai mare decat in decembrie 2008, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In acelasi timp, pentru creditele afectate de restante, bancile au constituit doar in primele doua luni din acest an provizioane de peste doua miliarde lei, ajungand la un total de 9,64 miliarde lei. "Daca toate economiile nu merg, fenomenul era de asteptat. Bancile monitorizeaza destul de bine situatia, neexistand motive de panica. Situatia poate sa evolueze si spre bine si spre rau. In conditiile cresterii restantelor, probabil unele banci vor apela mai mult la externalizarea recuperarii creantelor catre firme specializate", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"In ceea ce priveste restantele companiilor, cred ca mare parte vin din zona IMM-urilor. Bancile nu sunt fericite cand se ajunge la executare. Totusi, au sanse mai mari sa recupereze ceva din executarea firmelor, chiar si IMM-uri, decat din executarea populatiei cu restante la creditele de consum", a spus Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă