17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialDigul lui Rece inghite inca un milion de euro de la buget

Digul lui Rece inghite inca un milion de euro de la buget

Digul care apara de inundatii amenajarea agricola a fostului senator PSD Traian Rece, luat in stapanire cu japca de acesta, este reparat din nou cu bani publici.

In ultimii 5 ani, pentru digul lui Rece au fost alocati de la buget aproximativ 5 milioane de euro.
 

Fostul senator PSD Traian Rece le-a stricat sarbatorile pascale autoritatilor din judetul Tulcea. Rece si Primaria Ceatalchioi au sesizat Prefectura Tulcea in zilele Pastelui pe motiv ca digul ce apara de inundatii incinta agricola Sireasa a fost afectat de nivelul crescut al Dunarii si ca ar fi pericol de inundatii. Imediat, prefectul Vasile Gudu, insotit de specialisti de la Sistemul de Gospodarire a Apelor au raspuns apelului lui Rece. Prefectul a declarat ca "utilajele lui Rece au intervenit in zile de Paste la digul Sireasa si eroziunea a fost stopata". Marti, prefectul a intrunit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) care a dispus Consiliului Judetean (CJ) Tulcea sa aloce un milion de euro din fondul pentru situatii de urgenta pentru repararea digului Sireasa. Reprezentantii CJ Tulcea s-a impotrivit initial propunerii secretariatului tehnic al CJSU, dar in final au acceptat sa finanteze interventia pentru salvarea digului lui Rece.
Constantin Cabuz, secretar al CJ Tulcea, spune ca "aceste alocari bugetare sunt ilegale pentru ca, desi in acte digul de la Sireasa se afla in administrarea CJ Tulcea, in realitate el este folosit de Rece dupa bunul plac". "Curtea de Apel Constanta a dispus preluarea tuturor digurilor de aparare impotriva inundatiilor din Delta de catre CJ Tulcea, Rece si ceilalti patroni de diguri a refuzat sa se conformeze deciziei Justitiei. Vom face executarea silita a hotararii, iar pana la clarificare administratorului nu putem investi fonduri bugetare pe acest dig", a declarat Constantin Cabuz.
Trebuie spus ca Traian Rece se plange din 2005 ca se rupe acest dig, dar acesta s-a incapatanat sa reziste. Ca urmare a sesizarilor sale, in ultimii ani, CJ Tulcea a mai cheltuit pentru repararea lui aproximativ 5 milioane de euro. Dar scandalul reapare in fiecare an, primavara, cand creste nivelul Dunarii. Pe digul respectiv se afla si un drum local care face legatura rutiera intre localitatile Tudor Vladimirescu, Ceatalchioi, Salcioara, Pardina si Chilia Veche. Respectivul drum a fost modernizat, in urma cu trei ani de Primaria Ceatalchioi cu fonduri SAPARD. Dupa modernizare, Rece a blocat drumul cu bariere, iar utilajele si autocamioanele S. C. Agrodelta Sireasa ce apartine lui Rece l-a degradat. SAPARD a solicitat primariei returnarea unui milion de euro, cat au costat modernizarile pe motiv ca drumul nu mai este de utilitate publica. Acum Primaria Ceatalchioi are conturile blocate pentru ca nu are fonduri suficiente sa plateasca suma solcitata de SAPARD. Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea este pe punctul sa execute silit bunurile din patrimoniul acestei primarii pentru a returna fondurile europene.
Traian Rece a refuzat sa discute despre problemele pe care le are cu digul de la Sireasa, afirmand doar ca este proprietarul acestui dig.

Cele mai citite

Român condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare, adus în țară din Italia

Un bărbat dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de persoane, a...

Jaqueline Cristian, victorie muncită la Wuhan! Urmează un duel dificil în turul doi

Românca a învins-o pe Camila Osorio în primul tur al turneului de la Wuhan. Jaqueline Cristian (26 de ani, locul 75 WTA) a reușit o...

Israelul afirmă că un înalt oficial Hezbollah este probabil mort

Israelul a declarat că a desfășurat o a patra divizie a armatei în sudul Libanului, semnalând extinderea ofensivei terestre împotriva Hezbollah, și a spus...
Ultima oră
Pe aceeași temă