6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBreakout in asteptarea unui alt rally

Breakout in asteptarea unui alt rally

Deja analistii estimeaza pentru burse un al doilea rally in perioada iunie-iulie 2009, mizand foarte mult pe confirmarea la scara mai mare a stirilor pozitive actuale, unele realizate peste asteptarile investitorilor, cum ar fi la corporatiile din domeniul financiar-bancar: Wells Fargo si J.P. Morgan, dar si in alte domenii de activitate.

Si totusi, adevaratii mari investitori – "real money investors" – inca asteapta sa intre in piata urmarind o confirmare a miscarilor recentului rally, bazandu-se si pe fundamentele raportate de emitenti la Q1/2009, aflate in plina desfasurare. In acelasi timp, ei vor urmari mai departe evolutia burselor sau a emitentilor ce au raportat rezultate financiare in usoara crestere, la nivelul trimestrului I, pentru a anticipa un moment de intrare masiva in piata, pe baza datelor confirmate de viitoarele rezultate.

Mai mult ca sigur, acestia nu s-au asteptat ca, dupa primele trei luni ale anului 2009, companiile listate, mai ales din sectorul bancar, sa aiba rezultate mult mai bune decat cele din ultimul trimestru al anului 2008. Desigur ca, in momentul in care au aparut primele rezultate pozitive, s-au intensificat intrebarile legate de o eventuala perceptie gresita asupra derularii evenimentelor sau fundamentelor actuale, chiar daca acestea sunt departe de a justifica, in mod real, nivelul actual al indicilor bursieri.

Daca la acestea adaugam inca doua fapte mai putin firesti pentru cresterea asa-zis "fireasca" a preturilor majoritatii actiunilor de pe toate pietele de actiuni straine, cum ar fi scaderea pretului la petrol si cresterea pretului la aur, atunci comportamentul prudent al acestor real money investors pare justificat avand in vedere evolutia necorelata a burselor straine.
De aceea, suntem convinsi ca, pe masura ce si datele fundamentele ale companiilor vor convinge sau nu aceasta categorie importanta de investitori, vom cunoaste cu adevarat schimbarea de comportament a burselor, iar tonul pe care-l vor da va fi cu totul diferit fata de cel actual. In acelasi timp, surprinzator este si faptul ca bursa din Romania a speculat foarte mult o interpretare gresita a punctului de vedere al BVB privind modificarea pragului de detinere la actiunile sectorului financiar (SIFS) si, dupa o crestere maxima de cca. 15%, am constatat a doua zi o crestere lenta a preturilor. Or, acest comportament al investitorilor autohtoni, comparativ cu cel al investitorilor straini, pare specific mai mult genului speculativ decat al categoriei "real money investors", care sunt convins ca nu au marsat la "zvonul" gresit interpretat. Tot cei din urma, odata intrati in piata, vor asigura stabilitatea preturilor actiunilor, reducand astfel volatilitatea.
In conditiile prezentate mai sus, mi-am propus sa urmaresc modul cum a evoluat lichiditatea din piata autohtona, in ultimele 10 zile, la una dintre actiunile ce intra in compunerea indicelui BET-FI, poate cel mai vizat de investitori in aceasta perioada de timp si care constituie o tinta permanenta a acestor "real money investors".

Folosind un grafic saptamanal si doi indicatori tehnici care masoara volumul de tranzactionare, am putut extrage cateva concluzii pentru actiunea SIF1: evolutia pretului actiunii, cu 150% in ultimile 6 saptamani, prezinta doua cresteri de top ale lichiditatii, pentru doua saptamani alternative din mijlocul intervalului (11 mil. actiuni), iar restul perioadei pastreaza nivelul evolutiei anterioare; constatam totusi o reducere a incisivitatii cumparatorilor comparativ cu ultimul top al lichiditatii din anul 2008 (lunile octombrie-noiembrie), dar mai ales fata de topul de 17,1 mil. actiuni realizat acum circa 12 luni (cu doua luni inaintea inceperii deprecierii pretului actiunii SIF1 si a bursei autohtone, in general); comparativ cu aceasta perioada specifica unei piete bull, evolutia curenta a volumului la SIF1 pare doar o incercare palida, ceea ce inseamna ca "real money investors" au fost si sunt inca rezervati – atitudine fireasca din cauza rezultatelor mult mai slabe din economia autohtona. Avand in vedere cresterea de ieri (n.r. 16 aprilie) bazata pe o zvonistica a BVB, la care au marsat destui investitori, exista sanse ca aceasta manevra sa se diminueze in viitor. Demn de remarcat este faptul ca tendinta indicatorului OBV (oscilatia volumului) este usor pozitiva si destul de accelerata, insa nivelul actual ramane nesemnificativ fata de nivelul indicatorului specific unei piete bull adevarate (partea a doua a anului 2008), cand si semnalele indicatorului de directie a miscarii DMI erau unele clar pozitive. De multe ori, intrarea in piata a investitorilor adevarati nu se remarca imediat prin volume mari, ci se realizeaza treptat si constant, poate in cateva saptamani, pentru a demonstra ca printre investitorii din piata sunt si cativa investitori de calibru.  Asa ca ne vom astepta, in continuare, la o mare volatilitate in piata si datorita acestei lichiditati fluctuante.

Cele mai citite

Mariah Carey, învinsă de grupul Wham!

Grupul britanic Wham! a câștigat cursa pentru locul întâi în topul muzical de Crăciun din Germania, cu celebra lor piesă "Last Christmas", lansată în...

Aderarea României la Schengen: 2 miliarde de euro pierduți anual din cauza întârzierii

România a pierdut peste 2 miliarde de euro anual din cauza menținerii în afara spațiului Schengen, conform unei analize recente. Costurile includ întârzierile transportatorilor...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă