16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCetatenia romana, solutie tardiva pentru basarabeni

Cetatenia romana, solutie tardiva pentru basarabeni

Autoritatile romane sunt pe cale sa fie coplesite de cererile de cetatenie sosite din Republica Moldova. Parlamentul European a analizat ieri securitatea de la granita estica a UE.

Guvernul a discutat ieri modificarile la Legea cetateniei pentru ca moldovenilor sa li se acorde mai repede cetatenia romana.
Presedintele Basescu declarase in fata Parlamentului ca a solicitat Cabinetului Boc sa adopte in regim de urgenta modificari legislative astfel incat Romania sa poata facilita "procesul de redobandire a cetateniei de catre cei care si-au pierdut-o abuziv si de catre familiile acestora, pana la gradul trei".
Potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, la Consulatul Romaniei de la Chisinau exista circa 650.000 de plicuri cu solicitari de obtinere a cetateniei romane. Presedintele Traian Basescu a precizat ca, de fapt, numarul solicitarilor este de aproape un milion, deoarece unele plicuri contin cereri din partea unor familii intregi. seful statului a mai spus ca, in prezent, la Ministerul Justitiei sunt circa 20.000 de cereri de acordare a cetateniei.

 

Romania detine inca arhivele cu datele civile ale celor care si-au pierdut cetatenia romana dupa Pactul Ribbentrop-Molotov din 1940. Profesorul in politici europene Nicolae Toderas, de la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, atrage atentia ca Directia Cetatenie de la Ministerul de Justitie este deja depasita de situatie. Profesorul Toderas, el insusi solicitant de cetatenie romana dupa 10 ani de stat in Bucuresti, spune ca in perioada 2003-2007 a fost acordata cetatenia romana numai in cateva zeci de cazuri, iar durata de procesare a cererilor varia intre minimum trei luni si doi ani. Ceea ce a ingreunat foarte mult traseul birocratic era obligatia publicarii in Monitorul Oficial a unor extrase din cererile de cetatenie, dupa care urma aprobarea propriu-zisa.

 

In plus, pe fondul negocierilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana, Bucurestiul trebuia sa garanteze pentru cetatenii moldoveni, deveniti cetateni romani, acoperirea asigurarilor sociale si asigurarilor medicale, ceea ce a dus la intarzieri suplimentare. Situatia s-a usurat intr-o oarecare masura o data cu schimbarea administratiei de la Bucuresti in 2005. O ordonanta de urgenta a simplificat intrucatva procedurile, dar petentii au trebuit sa trimita noi seturi de acte. In baza acestor reguli, numarul de cereri aprobate a ajuns la circa 400. Lucrurile
s-au fluidizat insa cu adevarat abia in octombrie 2008, cand a fost eliminata obligatia publicarii in Monitorul Oficial, ceea ce a garantat scurtarea cu trei luni a aprobarii cererilor. Dupa ordonanta respectiva au fost aprobate mai multe cereri de cetatenie decat in ultimii sase ani la un loc. Adica in jur de 5.000 de cereri in 2008 si, potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de la inceputul anului pana acum, 4.200 de cereri.

In schimb, Oficiul pentru gestionarea relatiilor cu Republica Moldova, infiintat in 2001 si aflat in subordinea Secretariatului General al Guvernului, a disparut in martie 2009 in momentul cand premierul Boc a desfiintat Secretariatul.
De altfel, dupa cate se pare, Oficiul ar fi functionat in ultimii doi ani cu doar trei angajati. In plus, cetateni moldoveni s-au plans de multe ori ca Romania nu acorda suficiente fonduri activitatilor culturale si ca, de pilda, o carte tiparita in limba romana este de trei ori mai scumpa decat una in limba rusa.
Mai mult, la alegerile din aprilie de la Chisinau, Romania a avut numai 27 de reprezentanti, din cei 600 de observatori internationali acreditati de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau. Dintre acestia, doi au fost de la Autoritatea Electorala Permanenta a Romaniei, iar restul au facut parte din Adunarea Parlamentara a OSCE si din Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepurile Omului. In schimb, aproape 100 de observatori au venit din randurile tarilor membre ale Comunitatii Statelor Independente, cum ar fi Rusia, Ucraina, Belarus sau Azerbaidjan.

In aceste zile, la Chisinau a inceput renumararea voturilor ceruta de Partidul Comunistilor, dar boicotata de opozitie. PL, PLD si AMN au anuntat ieri o serie intreaga de dovezi ca alegerile au fost falsificate.
Opozitia considera ca numai verificarea listelor electorale este relevanta. "Nu intamplator ne-a fost interzis sa scanam listele de alegatori", a spus liderul Aliantei Moldova Noastra.

» Reuniune exceptionala
In urma discutiilor care au avut loc ieri la Comisia de Politica Externa a Parlamentului European, premierul ceh, Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia prin exercitiu a Uniunii Europene, a avut o convorbire telefonica cu liderul comunist Vladimir Voronin si a stabilit ca va ajunge in Republica Moldova saptamana viitoare. De asemenea, Consiliul Europei a decis trimiterea lui Terry Davis la Chisinau pentru investigarea abuzurilor impotriva drepturilor omului. Sute de tineri retinuti de politie in urma protestelor din 6-8 aprilie sunt supusi batailor si tratamentelor inumane.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă