Cele doua Camere ale Parlamentului continua sa fie campioane in ceea ce priveste lipsa de transparenta, refuzand sa aduca la cunostinta alegatorilor informatii legate de banii cheltuiti de "alesi" pe cazare, transport sau birouri din teritoriu.
In Romania se contureaza tot mai clar o categorie de politicieni care sfideaza cererile de informatii de interes public, pe acestia neinteresandu-i faptul ca sunt actionati in instanta si nepunand in practica in final nici deciziile justitiei", este concluzia care se desprinde dintr-un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) privind transparenta institutiilor publice. Campioane la "opacitate" continua sa fie cele doua Camere ale Parlamentului, dovedindu-se ca nici macar votul uninominal nu a reusit sa creasca gradul de responsabilizare a "alesilor" in fata electoratului. IPP a cerut si Camerei Deputatilor, si Senatului sa publice pe paginile proprii de internet informatii despre sumele incasate cu titlu de diurna de fiecare deputat, dar si sumele cheltuite pe cazare, transport si telefoane mobile.
Datele solicitate nu au fost publicate nici acum, la mai bine de patru luni si in ciuda unor decizii ale instantei potrivit carora Camera si Senatul sunt obligate sa comunice IPP informatii despre cheltuielile facute de alesi. Tot la capitolul lipsa de transparenta se inscrie si oferirea de date tot mai putine despre votul nominal al parlamentarilor, astfel incat alegatorilor le este dificil sa afle cine lipseste de la sedinte sau cum s-au pronuntat "alesii" pe un anumit proiect de lege.
Cererile de informatii de interes public ale Institutului nu au avut prea mult succes nici la membrii Cabinetului Boc. IPP le-a solicitat acestora informatii despre intalnirile pe care le-au avut cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai unor companii romanesti sau straine, dar pana in prezent nu au fost furnizate informatiile respective.
Pe de alta parte, o serie de institutii ale administratiei locale au instituit taxe pentru eliberarea de documente de interes public, recordul fiind detinut de Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, care a perceput anul trecut o taxa de copiere de 5 lei/pagina.