19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficitul extern s-a redus cu doua miliarde euro in doua luni

Deficitul extern s-a redus cu doua miliarde euro in doua luni

» Deficitul de cont curent, pana nu demult considerat principalul factor de risc national de catre agentiile de rating, a continuat sa se ajusteze brusc in primele doua luni din acest an, pana la 641 milioane euro, nivel de patru ori mai mic decat in 2008.

Investitiile straine directe (ISD) au crescut cu 38%, pana la 1,37 miliarde euro, si au depasit de peste doua ori deficitul extern in valoare absoluta. Pana in prezent,  ajustarea deficitului Romaniei, chiar intr-o maniera prea abrupta, se face cu costuri foarte mici comparativ cu alte state din regiune. Ramane de vazut daca tendinta pozitiva se va mentine pana la sfarsitul anului.
Ajustarea deficitului extern s-a datorat in principal reducerii deficitului comercial, cat si imbunatatirii absorbtiei fondurilor europene. Deficitul comercial s-a temperat cu aproape 60%, pana la 961 milioane euro. In acelasi timp, serviciile au generat un excedent de 67 milioane euro. "Multi se pot bucura de o asemenea reducere a deficitului, dar ajustarea brutala reflecta perioada de criza. Trebuia sa se produca gradual, prin crestere economica, investitii in tehnologie si cresterea productivitatii.

 

Mare parte din importuri sustineau productia – peste 30% erau importuri de echipamente si aproape 20% importuri de materie prima", ne-a declarat Constantin Chirca, director adjunct al directiei statistice din BNR.
Pe parte de transferuri curente excedentul aproape ca s-a dublat (plus 81%) pana la 972 milioane euro, in special datorita imbunatatirii absorbtiei nete a fondurilor europene, de la –193 milioane euro in ianuarie-februarie 2008 pana la 370 milioane euro in 2009. Este vorba de finalizarea unor proiecte incepute in anii trecuti. Totodata, romanii care lucreaza afara au trimis in tara cu 602 milioane euro mai mult decat au trimis acasa strainii care lucreaza in Romania, dar suma este cu 129 milioane euro mai mica decat in 2008.

"Este o veste buna ca ajustarea se produce, chiar daca intr-un mod mai abrupt. Daca nu incepeam procesul de ajustare, deveneam foarte vulnerabili. In conditii de criza, nu poti avea ajustare decat pe consum si investitii. Bani n-au iesit foarte multi din tara, din contra, chiar au intrat consistent, fiind un caz fericit in regiune. Semnalul este pozitiv – ajustarea a inceput, iar banii continua sa intre in tara", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Pe partea veniturilor, unde erau asteptate retrageri masive de capital, iesirile nete s-au cifrat la 692 milioane euro, cu 114 milioane euro mai putin decat in 2008.
Totusi, Chidesciuc avertizeaza ca tendinta se poate inversa pana la sfarsitul anului, in sensul reducerii investitiilor straine si al accentuarii retragerilor de capital. "Trebuie sa mai asteptam cateva luni sa vedem daca tendinta se mentine.

 

Ajustarea deficitului extern va continua pana la 5,9% din PIB conform prognozei noastre. Astfel, necesarul de finantare ar putea fi chiar mai mic decat estimeaza autoritatile si FMI (8% din PIB), ceea ce ar intari increderea investitorilor", a conchis economistul ING.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă