Luna martie a adus o scadere importanta a preturilor pe piata imobiliara a Capitalei. In numai o luna, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 15%, insa pretul apartamentele noi s-a mentinut la acelasi nivel. "Cu siguranta este cea mai mare scadere pana in momentul de fata. Realitatea lunilor successive fara tranzactii a afectat putenic preturile apartamentelor din Bucuresti, dupa cum reflecta evolutia BREI in luna anterioara. Ca si pana acum, cele doua segmente din piata se comporta total diferit. Apartamentele noi, monitorizate prin BREI-N, nu inregistreaza o scadere a preturilor cerute pe mp, in timp ce preturile apartamentelor vechi, monitorizate prin BREI-V, cad cu o medie incredibila de 15% fata de luna precedenta", se precizeaza in comunicatul companiei imobiliare Colliers..
Bucharest Real Estate Index (BREI), indicele calculat lunar de divizia de proiecte rezidentiale a Colliers International care analizeaza evolutia preturilor locuintelor din Bucuresti, a inregistrat in martie o depreciere importnata de 9,50% la nivel global, in timp ce la nivel de sector diferentele sunt foarte mari.
"Sectoarele Bucurestiului au inregistrat scaderi intre 20% si 5% in luna martie fata de luna februarie. Cel mai afectat este sectorul 1, care a cedat si el dupa ultimele luni in care a reusit sa-si mentina preturile relativ constante. La capatul opus se afla sectorul 2, cu cea mai mica scadere consemnata in luna martie, de 5%", explica consultantii imobiliari de la Colliers.
Indicele BREI-V a inregistrat cea mai spectaculoasa depreciere a preturilor apartamentelor in martie, o scadere de 15% . Locuintele din sectorul 1 s-au ieftinit cel mai mult, cu 20% intr-o singura luna, urmate de cele din sectorul 3, cu o corectie de 19%. Locuintele din sectorul 6 al Capitalei s-au ieftinit cu 16%, in timp ce apartamentele din sectorul 4 si 5 au pierdut din valoare 13% si respectiv 12%.Cea mai mica corectie din martie a fost inregistrata de catre apartamentele din sectorul 2 care s-au ieftinit doar cu 6%.
"Scaderea, destul de violenta, s-a petrecut in decursul unei singure luni de zile si a dus preturile la aproape jumatate din valoarea pe care o inregistrau in cel mai ridicat punct din martie 2008. De asemenea, dupa aproape doi ani si jumatate, pretul mediu cerut pentru un apartament dintr-un sector al Capitalei a ajuns sub limita de 1.000 Euro/mp", apreciaza aceeasi consultanti.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro