1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Criza va schimba numeroase mentalitati"

„Criza va schimba numeroase mentalitati”

Madalina Uceanu, experta in HR, apreciaza ca tot mai multi salariati vor fi dispusi sa fie flexibili si sa depuna eforturi pentru a-si pastra joburile.

Romanii isi vor schimba atitudinea fata de munca. Specialista in resurse umane Madalina Uceanu, executive manager la AIMS Human Capital, este de parere ca oamenii se vor comporta ca acum 10-12 ani, cand erau mult mai dispusi sa faca eforturi pentru a-si demonstra capacitatile si competentele si pentru a deveni cat mai profitabili pentru organizatie.
Madalina Uceanu mai spune ca vor fi multe situatii in care angajatii se vor stradui sa-si pastreze locul de munca. Vor exista cazuri, considera experta, in care oamenii se vor intoarce la factori motivationali ce tin de nevoi de baza. Pentru achitarea ratei la banca sau pentru acoperirea cheltuielilor zilnice, salariatii vor trage mai mult la serviciu, vor dovedi ca pot sa se adapteze la noi situatii si vor dori sa fie tot mai buni.
Experta considera ca pentru reusita in cariera pe timp de criza sunt necesare aceleasi ingrediente ca in perioadele normale: responsabilitatea si capacitatea de a depune un efort sustinut, pana la obtinerea rezultatelor.

»Cat de mult mai muncesc romanii astazi fata de anii trecuti?
Anul acesta cu siguranta vor munci mai mult decat in anii trecuti. Chiar si cei pentru care volumul de munca inca nu s-a marit vor fi nevoiti sa se adapteze. Majoritatea industriilor sunt afectate de perioada de criza.

In trecut s-a vandut multa imagine
» In ce masura a schimbat criza atitudinea romanilor fata de munca?
Cred ca suntem inca in proces de schimbare a atitudinii. Ne putem aminti de atitudinea pe care o aveam in urma cu 10-12 ani, cand oamenii erau mult mai dispusi sa faca eforturi pentru a demonstra capacitatea lor, pentru a-si demonstra competentele si a deveni cat mai profitabili pentru organizatie. In ultimii ani, din pacate, balanta a inclinat foarte mult catre vanzarea unor imagini bine desenate, care de multe ori nu confirmau atunci cand era vorba de rezultate concrete.

Romanii, prea emotionali
in afaceri
» Numiti cateva aspecte pozitive si negative ale salariatului roman, in general.
Cred ca faptul ca am trecut prin destul de multe fluctuatii pe piata, ca perioada de liniste si crestere constanta a durat doar cativa ani, este unul dintre principalele avantaje ale salariatului roman. Exista o mai mare capacitate de adaptare si de intelegere a unor situatii de criza, care se manifesta prin lipsa panicii generalizate. Aceasta ar putea bloca orice actiune, ceea ce cred ca este un esec.
In ciuda faptului ca este considerata de multe ori un dezavantaj, orientarea spre imagine, spre cum arata din afara lucrurile, cred ca poate fi un factor de motivatie puternic la nivel individual, care poate stimula rezultatele unui angajat. Multi dintre clientii straini care au lucrat pentru prima oara pe piata romaneasca s-au plans de abordarea prea emotionala pe care o au romanii in business, care se traduce printr-o dificultate de receptare a unor mesaje negative intr-o maniera constructiva, cu gandul catre solutii.
Un alt minus cred ca este legat de tendinta ultimilor ani de a valoriza imaginea in defavoarea rezultatelor. In plus, comparatia cu ceea ce au ceilalti, dar nu cu ceea ce fac ceilalti pentru a ajunge sa aiba, cred ca este in continuare un minus pentru romani.

Cheltuielile si ratele, motive pentru a deveni mai bun
» Cum va afecta criza financiara piata muncii?
Cu siguranta va schimba numeroase mentalitati. De altfel, se demonstreaza faptul ca mentalitatile se schimba fie intr-o situatie favorabila, ceea ce s-a intamplat in ultimii ani pe piata, fie intr-una total nefavorabila, dureroasa chiar la nivel personal. In perioade de criza intotdeauna deciziile se iau diferit si cred ca asta se va manifesta sub forma flexibilitatii mai mari pe care o vor avea multe persoane vizavi de locul de munca ideal, eforturile pe care vor fi dispuse sa le faca pentru a fi productive si a-si pastra locurile de munca. Vor fi multe situatii in care ne vom intoarce la factori motivationali ce tin de nevoi de baza, adica la obtinerea unui venit de natura sa ne acopere cheltuielile zilnice si eventualele credite deschise in perioada anterioara.

Fidelizarea, ultima problema
» Care sunt cele mai bune metode de fidelizare? Sau nu va mai fi nevoie ca angajatorul sa se gandeasca la ele, pentru ca salariatii nu vor avea incotro si vor ramane pe posturile pe care le au?
Deja avem destul de multi clienti pentru care fidelizarea angajatilor in aceasta perioada este ultima problema. Oamenii nu se mai grabesc sa schimbe posturile. Concentrarea acum este pe minimizarea cheltuielilor si cresterea productivitatii.

» Care sunt "ingredientele" reusitei in cariera? Ce reteta ar trebui sa foloseasca un tanar?
Consider ca "ingredientele" sunt aceleasi ca in perioadele normale: responsabilitatea si capacitatea de a depune un efort sustinut, pana la obtinerea rezultatelor.

CARTE DE VIZITA

Madalina Uceanu, executive manager, AIMS Human Capital

» Este activa in domeniul resurselor umane de peste 15 ani.
» De-a lungul carierei, s-a implicat in proiecte de recrutare, consultanta si training si s-a ocupat de coordonarea serviciilor de leasing.
» Coordoneaza activitatea departamentului de recrutare al AIMS si furnizeaza traininguri de recrutare si servicii de coaching catre manageri recent promovati.

Previziune
Cresterile salariale nu intra in discutie
Madalina Uceanu, executive manager la firma de resurse umane AIMS, este de parere ca angajatii cei mai norocosi nu vor avea parte de scaderi salariale. Despre cresteri de leafa experta spune ca nici nu intra in discutie anul acesta. "Sunt multe organizatii care au decis inghetarea salariilor sau chiar reducerea pachetelor de beneficii, de exemplu diminuarea costurilor convorbirilor telefonice, a abonamentelor medicale", subliniaza specialista.

Ponturi
Cum sa va gasiti si sa va mentineti locul de munca

» Ce trebuie sa faca un angajat pentru a-si pastra postul pe timp de criza?
Ce n-a facut inainte de criza… Sau sa faca mai bine ce a adus rezultate atunci. Cu siguranta, va fi nevoie de eforturi mai mari chiar pentru obtinerea unor rezultate similare cu cele anterioare, deci cred ca singura solutie este sa se mobilizeze si sa incerce sa faca tot posibilul ca lucrurile sa se intample.
» Dar pentru a-si gasi un job potrivit?
Va depinde cu siguranta in continuare si de pregatire, si de rezultatele anterioare, dar si de industria in care activeaza. Este posibil din nou sa fie specializari care sa nu aiba foarte multe cereri anul acesta, iar oamenii respectivi vor fi nevoiti sa se orienteze catre altceva. Daca va amintiti de perioada 1994-1999, cand putini lucrau in domeniul pentru care se pregatisera, este posibil sa asistam la o perioada similara.
» Ce este foarte important pentru un candidat la inceput de cariera?
Sa-si aleaga o cariera care sa le placa si sa fie potrivita cu talentele lor. Sa mearga la munca din placere, nu din datorie, nu pentru ca "asa trebuie", nu doar pentru un salariu. Cand faci ceva cu pasiune, esti interesat de rezultate si le si obtii. Performanta remarcabila se atinge doar in situatia in care faci ceea ce iti place. Cei care se afla la inceput de drum trebuie sa investeasca in ei, sa gandeasca pe termen lung, nu pe termen scurt. Chiar daca pachetul salarial nu este mare, este mult mai important sa fie intr-o activitate care le place, intr-o companie in care au de invatat. Ei trebuie sa inceapa sa construiasca pe termen lung, fara a sari etape. Daca inceputul este gandit corect, peste cativa ani, cu siguranta, vor veni si sumele mai consistente.

Cele mai citite

De Crăciun, „se poartă” ciocolata cu jumări, bomboana cu fetească neagră și pralina cu vin fiert

Ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă din București Festivalul “Chocolate Saga“ deschide sezonul cadourilor...

Rusia a lovit pentru prima dată Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală

Kremlinul refuză să comenteze acuzația Ucrainei Rusia a lansat, joi, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra Ucrainei, au declarat forțele aeriene ale...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă