» Jocul de-a "baba-oarba" cu sefia serviciului secret al Ministerului de Interne a ajuns la un nou episod. Paun Iordache, invitat afara din SRI pentru raspandire de informatii neverificate in scandalul "Radu Timofte – agent KGB", a fost numit sef temporar la DGIPI. El a lucrat in trecut cu Virgil Ardelean.
» Proaspat schimbat de la sefia Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu spune ca a ajuns la Permise Auto la cererea lui, nu ca o pedeapsa a ministrului PSD, Dan Nica. Alti trei sefi din Politie au fost gasiti vinovati in scandalul BGS – gasca Preda din Plaza Mall.
Odiseea gasirii unui om care sa reziste mai mult de cateva saptamani la sefia serviciului secret al Ministerului de Interne, poreclit "Doi s’un sfert", continua. Dupa ce ultimul director, Cornel Ilie serban, a picat pentru ca a ajuns sa fie cercetat in dosarul de coruptie al omului de afaceri Puiu Popoviciu, PSD a venit ieri cu o noua solutie, de data aceasta sub rezerva clara ca este una de moment. "Paun Iordache a fost imputernicit director general adjunct la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna", ne-a confirmat Marius Tache, purtator de cuvant al Ministerului de Interne.
Istoria lui Paun Iordache nu pare insa sa-l recomande pentru sefia, chiar si temporara, a unui serviciu secret, desi ar lucra in DGIPI inca din 2001, de pe vremea lui Virgil Ardelean, fara sa aiba functii de conducere. El ar fi fost invitat sa isi dea demisia din SRI in 2001, in urma unui scandal cu informatii false, creat la comanda, in care fostul director SRI Radu Timofte a fost acuzat ca este agent KGB.
Imediat dupa 1990, Iordache ar fi lucrat la Unitatea Militara 0215, urmasa Securitatii Bucuresti si precursoarea modernului DGIPI. A ajuns apoi la Serviciul Roman de Informatii, pana in functia de sef al Diviziei B de Contraspionaj, de unde si-a dat demisia in 2001. Atunci, mai multi capi din SRI au fost demisi sau invitati sa plece, dupa ce in presa a ajuns o nota informativa din care rezulta ca Radu Timofte era agent KGB. O comisie de ancheta interna a SRI a stabilit insa ca documentul a fost intocmit inca din 1993 si reluat apoi in public in 1998 si in 2000. "Punerea in circulatie a unui asemenea document constituie o abatere deosebit de grava, in anumite situatii cu implicatii penale", spuneau atunci oficialii SRI, referindu-se la documentul care continea "datele neverificate" si divulgate in public in acel scandal. Ancheta SRI, in urma careia sefii SRI din Suceava si Neamt au plecat, iar generalul Bujorel Iamandi si coloneii Constantin Sprianu si Gheorghe Marin au fost trecuti in rezerva, a fost taioasa: documentul "nu are nici o baza reala, contine falsuri si sugereaza interpretari tendentioase", fiind vehiculat "nu intamplator", ca urmare a unor pozitii publice ale lui Radu Timofte. Dupa acest episod, Iordache ar fi ajuns la actuala DGIPI, sub sefia lui Virgil Ardelean, a carui revenire la conducerea serviciului s-a lasat cu scandal si demisia ministrului PSD Gabriel Oprea, in urma cu cateva luni.
Tot ieri, agitatia creata in jurul schimbarii din functie a sefului Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, a fost lamurita in aparenta, dupa ce acesta a fost numit pe neasteptate sef la Directia Permise Auto si Inmatriculari. Schimbarea a venit in contextul scandalului "Gigi Becali – clanul Gemenilor", dar si a concluziilor anchetei in scandalul "BGS – gasca Preda" din Plaza Mall, in care numele lui Tutilescu a fost legat de proasta gestionare a celor doua cazuri. Marian Tutilescu a declarat ca nu a fost demis, ci ca "mi s-a propus aceasta functie, sa preiau o directie cu probleme. Eu imi exprimasem mai demult dorinta de a trece in alta functie, dupa sase ani la Politia Capitalei". Ministrul de Interne, Dan Nica, a negat si el ca schimbarea din functie a lui Tutilescu are vreo legatura cu cele doua scandaluri. Mai mult, alti trei capi ai politiei au fost gasiti responsabili de Corpul de Control al Ministrului, in cazul prost gestionat de politie cand bodyguarzii firmei BGS s-au incaierat cu membrii gastii lui Eugen Preda, in incinta Plaza Mall din Bucuresti. Chestorul Lucian Guran, comandantul unitatii, comisarul-sef Constantin Stoian, seful Biroului grupari criminale, si subcomisarul Catalin Adam, coordonatorul interventiei din Plaza Mall, sunt cercetati disciplinar pentru neglijenta in serviciu.
Desi surse din Ministerul de Interne au afirmat ca sefia Politiei Capitalei ar fi fost subiect de negociere politica intre PSD si PDL, premierul Emil Boc a negat ferm, spunand ca "aceste posturi din structurile militare nu se negociaza" si ca este decizia ministrului Dan Nica. Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti, care a luptat puternic in partid pentru a-si impune omul in fotoliul de ministru al Internelor, a negat si el ca are vreo legatura cu schimbarea lui Tutilescu.