0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialOSCE: grave presiuni asupra alegatorilor inaintea scrutinului din Moldova

OSCE: grave presiuni asupra alegatorilor inaintea scrutinului din Moldova

Cu toate ca, in general, in opinia observatorilor internationali, scrutinul din statul vecin s-a desfasurat fara nereguli, un raport al OSCE sustine ca, de fapt, s-au incalcat flagrant regulile alegerilor libere. Ministerul Afacerilor Externe solicita celor care au cunostinte sau rude ce s-au deplasat in Republica Moldova in ultima perioada si care nu au mai putut fi contactate sa semnaleze aceste cazuri la urmatoarele numere de telefon: 021 431 1511 si 021 431 1203.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca partea moldoveana refuza sa spuna cati romani au fost arestati la Chisinau.
 
In aceste conditii, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere cetatenilor romani care au cunostinte sau rude care s-au deplasat in Republica Moldova si care nu mai pot fi contactate sa sune la 021 431 1511 (intre orele 8.00-20.00) si 021 431 1203 (dupa ora 20.00).
La randul sau, Clubul Roman de Presa a cerut autoritatilor din Republica Moldova sa dea dovada de "maxim discernamant" si ca atunci cand actioneaza sa aiba grija ca "integritatea fizica a jurnalistilor romani aflati la Chisinau sa fie asigurata si sa nu fie pusi in pericol", avand in vedere ca acestia sunt acolo doar pentru "exercitarea meseriei".
In acelasi sens, Societatea Academica Romana (SAR) a lansat o petitie care va ajunge la ambasadele tuturor statelor UE si NATO, prin care atrage atentia asupra numeroaselor si gravelor incalcari ale drepturilor omului intr-o tara aflata la granita comunitatii europene. SAR sustine ca, "prin indiferenta sa, Occidentul poarta o parte din vina pentru ceea ce se intampla acum in Moldova". De aceea, SAR solicita: sprijin "neconditionat" de la structurile euro-atlantice pentru aplicarea principiilor democratice si in statul de peste Prut, asa cum s-a actionat in cazul statelor baltice la inceputul anilor ‘90, presiuni pentru incetarea reprimarii manifestantilor si eliberarea protestatarilor arestati si organizarea de urgenta a unei mese rotunde, coordonata de UE, la care sa participe toate partidele din Republica Moldova.

Intre timp, se pare ca organizatiile occidentale dau tot mai multa atentie dramelor de peste Prut. Astfel, surse demne de incredere sustin ca un raport intermediar al OSCE care urmeaza sa fie dat publicitatii zilele urmatoare scoate in evidenta ca  mediul campaniei electorale din Republica Moldova a fost afectat de acuzatii de intimidare a alegatorilor si a candidatilor opozitiei, inclusiv de catre politie. Raportul mai constata ca inainte de data scrutinului, Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a declarat ca numarul alegatorilor inregistrati este de circa 2.550.000, cu 12,3 procente mai mare decat numarul alegatorilor inregistrati oficial la alegerile parlamentare moldovene din 2005. Documentul OSCE consemneaza si faptul  ca partidele de opozitie s-au plans de multe ori ca politia se implica in campania electorala. Mai mult, un functionar de rang inalt din randul politiei din Briceni a fost demis din cauza refuzului de a contribui la o presupusa activitate in favoarea Partidului Comunist.

Familiile unor candidati sau activisti de partid au fost supuse chiar la presiuni din partea angajatorilor pentru a-i determina sa iasa din cursa electorala sau pentru a nu mai participa in campanie, altfel urmand a fi concediati. Raportul OSCE mai mentioneaza ca posturile de televiziune din Moldova au favorizat autoritatile comuniste si au prezentat negativ activitatea partidelor de opozitie. Presedintele Voronin a evidentiat ieri cele patru moduri in care Romania s-ar fi implicat in protestele din Moldova: consultanta oferita partidelor de opozitie; antrenarea studentilor pentru miscari de strada; specialisti romani in spionaj si sustinerea informationala prin presa.

Ambasador inca neacceptat
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a spus ieri ca, deocamdata, autoritatile de la Chisinau nu au trimis inca scrisoarea de acreditare pentru Mihnea Constantinescu, propus ambasador in Republica Moldova in locul lui Filip Todorescu, care a fost declarat miercuri "persona non-grata" si care a fost nevoit sa paraseasca statul moldovean. Fara girul Chisinaului, Mihnea Constantinescu nu poate reprezenta Romania in Republica Moldova.

Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă