» Muzeul de Arheologie din Harsova nu dispune de spatii suficiente pentru a depozita toate obiectele descoperite de arheologi.
» Fosta cladire a muzeului, care dateaza din 1926, este lasata in paragina de autoritati.
In vreme ce cladirea care adaposteste acum Muzeul de Arheologie din Harsova are un statut incert, iar spatiul este insuficient pentru depozitarea materialului descoperit, o cladire ce ar putea adaposti aceasta institutie de cultura unica se degradeaza pe zi ce trece. Desi directorul Muzeului de la Harsova, Constantin Nicolae, a incercat in repetate randuri sa-i sensibilizeze pe politicienii ce i-au trecut pragul, in afara promisiunilor nu s-a obtinut nimic. Ultima mare dezamagire in acest sens vine chiar din partea fostului premier Calin Popescu Tariceanu, care, venind la Harsova intr-una din vizitele sale, a trecut si pragul muzeului. Incantat de cele vazute, a promis sprijin financiar pentru ca patrimoniul de aici sa fie mai bine pus in valoare.
Numai ca politicienii au plecat si o data cu ei duse au fost si promisiunile, muzeul continuand sa se afle intr-un spatiu impropriu: o casa revendicata al carei proprietar nu o poate vinde deoarece, se pare, s-a concesionat o suprafata din curte. "Muzeul s-a nascut din nevoia de a prezenta patrimoniul imens al Harsovei, dar stam inghesuiti, nu exista spatii de depozitare a materialelor de patrimoniu descoperite", spune Constantin Nicolae. "In urma cercetarilor arheologice, scoatem la iveala, anual, mii de piese de patrimoniu si nu avem baza logistica necesara punerii acestora in valoare. De la redeschiderea muzeului, spatiul a devenit foarte rapid insuficient." De altfel, muzeul de la Harsova este unic in tara noastra, fiind deschis si redeschis, in diferite perioade istorice si in imprejurari diferite, de trei regi.
Muzeul a fost inaugurat la 1 mai 1904 de regele Carol I si Regina Elisabeta, care, impreuna cu Familia Regala si membrii Guvernului, faceau un voiaj pe Dunare. Dupa primul razboi mondial, redeschiderea oficiala a muzeului s-a facut pe 29 mai 1926, in prezenta Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. Din pacate, in primii ani ai epocii comuniste din Romania, s-a ajuns la concluzia ca orasul nu are nevoie de o unitate muzeala si muzeul a fost, din nou, inchis. Ultima redeschidere a muzeului, ca sectie a Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta in actuala locatie, a avut loc pe 20 aprilie 2006 in prezenta Regelui Mihai I si a Reginei Ana. Pentru ca patrimoniul muzeal sa fie pus in valoare, a fost solicitat sprijinul Consiliului Judetean Constanta si, conform declaratiilor lui Constantin Nicolae, sunt sanse ca locatia muzeistica sa fie schimbata. Cercetatorii cred ca ar fi ideal ca muzeul sa fie adapostit in locatia unde a fost deschis in anul 1904, scoala veche ce se afla acum intr-o stare jalnica.