» Radu Duda si-a lansat oficial candidatura pentru functia de presedinte al Romaniei. Gestul sau a fost primit cu scepticism din partea specialistilor, care ii acorda sanse minime.
» In discursul sau de lansare Radu Duda a vorbit despre avantajele unui independent la Cotroceni si despre importanta monarhiei in constructia statului roman modern. In opinia sa, Academia, Biserica si Armata sunt principalele institutii ale Romaniei.
Inscrierea oficiala a lui Radu Duda, casatorit cu fiica cea mare a Regelui Mihai, in cursa oficiala pentru functia de presedinte al Romaniei nu este creditata cu sanse de reusita de catre sociologi si politologi, in timp ce reactiile mai multor politicieni nu au fost nici ele favorabile. Fara sa aiba o imagine publica bine definita, in afara de cea de reprezentant al Casei Regale, fara sa aiba sustinerea, deocamdata, a nici unui partid politic, sansele lui Radu Duda de a ajunge presedinte sunt "foarte mici, undeva pe la 3%", crede sociologul Mircea Kivu, caruia aceasta candidatura i se pare "o idee proasta si acum, si peste cinci ani". Pe de alta parte, profesorul de sisteme electorale Alexandru Radu spune ca, "in contextul politic actual, dominat de Traian Basescu, orice candidatura noua e binevenita si poate avea sansa ei". Totusi, profesorul crede ca "in acest moment sansele sale sunt minore", chiar daca sustine ca sociologii au spus mereu ca Traian Basescu poate fi invins doar de un candidat diferit, iar "un reprezentant al Casei Regale poate fi un astfel de candidat".
Directorul institutului de sondaje CURS, sociologul Catalin Augustin Stoica, ii acorda si el sanse foarte mici Principelui Radu, pentru ca "ideea revenirii la monarhie e imbratisata de un segment minoritar de populatie, iar eventualele antipatii la aceasta idee ii vor fi transferate Principelui, care face parte din Casa Regala". Imaginea de reprezentant al Casei Regale este, in acelasi timp, marele avantaj si marele defect al Principelui Radu. "Va miza pe acest portret al Casei Regale: moralitate, traditie, reguli, normalitate. Romanii ar putea resimti aceste nevoi, daca ne uitam la contextul tensionat, chiar de circ din ultimii ani", spune Alexandru Radu. Alegatorii au experimentat si presedinti de dreapta, si de stanga, iar acum ar putea alege o persoana neutra, neimplicata politic, mai spune profesorul. Insa tot el se intreaba: "Vor romanii asa ceva? Portretul presedintelui la romani este mai apropiat de cel al tatucului decat de cel al reginei Marii Britanii".
Catalin Augustin Stoica aminteste si ca "circula mituri si prejudecati cu privire la Principele Radu, iar ele nu ii sunt favorabile". Specialistii au dubii in ceea ce priveste sursa de voturi in favoarea lui Radu Duda, chiar daca la prima vedere acestea ar putea veni din partea simpatizantilor ideii de monarhie, a celor desprinsi din electoratul de dreapta al PNL si PDL sau dinspre "nehotarati" si "scarbiti". "Poate atrage voturi din zona electoratului care considera monarhia o solutie pentru Romania. Dar nici pe acestia nu-i va atrage in totalitate, pentru ca nu se bucura printre ei de acelasi respect ca Regele Mihai", crede Mircea Kivu. Sociologul adauga ca insusi gestul Principelui de a candida la Presedintia unei republici "anuleaza ideea de monarhie". Profesorul Alexandru Radu crede si el ca "va fi o problema a Casei Regale justificarea faptului ca un reprezentant al ei vrea functia principala intr-o republica".
Profesorul aminteste de experimentul reusit din Bulgaria, unde regele Simeon al II-lea de Saxa-Cobourg a devenit premier. Totusi, "in Romania optiunile monarhice sunt minoritare", argumenteaza Alexandru Radu. Pe pagina sa personala de internet, Principele Radu da de inteles ca se bazeaza pe sustinerea tinerilor: "In acest an, spre deosebire de toti cei dinainte, vor veni sa voteze oameni nascuti dupa 1989". Nu ar trebui sa isi faca insa mari sperante, spun specialistii. "E greu de crezut ca tinerii sunt atrasi de valorile monarhiei, pentru ca nu au o cultura in acest sens si nici memoria istoriei", spune Alexandru Radu. Sociologul Mircea Kivu nu isi aminteste de vreun mesaj si de vreo actiune ale Principelui Radu destinate special tinerilor: "Trebuie sa ai un mesaj foarte puternic pentru a-i scoate pe nehotarati din casa, or, el nu mi se pare ca are asa ceva".
Faptul ca Principele Radu nu are sustinerea unui partid politic poate fi un avantaj de imagine, dar cu siguranta este un mare minus din punctul de vedere al organizarii unei campanii electorale, mai spun specialistii. Sprijinul unui partid inseamna putere financiara, logistica si umana, explica directorul CURS. "Nu poti sa alergi de unul singur prin tara si sa spui ca vrei sa fii presedinte", spune Mircea Kivu. Totusi, campania lui Radu Duda va fi sprijinita de Betsy Meyers, fosta sefa a campaniei lui Barack Obama.
Reactii
Cea mai dura reactie la anuntul ca Principele Radu va candida la Presedintie a venit, neasteptat, tocmai din partea liderului taranist Ion Diaconescu: "La ora actuala, vedem ca scena politica este ocupata de multi intrusi. Generatia mea este deja obosita de aceste persoane". Liderul PDL Valeriu Stoica nu vede nici el situatia cu ochi buni: "Casa Regala ar fi trebuit sa ramana neutra din punct de vedere politic". Seniorul liberal Radu Campeanu se teme ca Principele nu va face decat sa fure voturi de la contracandidatii lui Traian Basescu.