19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSlabirea leului si a consumului taie brusc deficitul comercial

Slabirea leului si a consumului taie brusc deficitul comercial

» In luna martie, exporturile romanesti in tarile necomunitare au urcat cu 60%, raportat la luna ianuarie.

» Importurile de produse pascale au scazut aproape la jumatate.

Deficitul comercial al romaniei s-a temperat in februarie pentru a patra luna consecutiv, cu 51,2%, pe fondul scaderii mai incete a exporturilor, decat a importurilor. Cumulat pe primele doua luni, deficitul balantei comerciale s-a corectat cu 54,5% (1,6435 miliarde euro), pana la 1,374 miliarde euro. Astfel, una dintre principalele ingrijorari indirecte la adresa Romaniei, valoarea deficitului comercial, privita ca o datorie privata, tinde sa se diminueze brusc. Principalii factori care au dus la ajustarea deficitului comercial sunt deprecierea leului, modificarea atitudinii consumatorilor si caderea pietelor externe, spun analistii. Pana la finalul anului, analistii vad deficitul reducandu-se treptat pana la 5,5-7,5% din PIB.

In ianuarie si februarie, exporturile au scazut cu 26%, la 4 miliarde euro, dar importurile s-au redus cu 36%, la 5,36 miliarde euro. Deprecierea leului (cu 15-16%) a accentuat corectia exporturilor si importurilor. Uniunea Europeana a fost principalul partener comercial al firmelor din Romania, cu 77% din exporturi si cu 73,4% din importuri.
"Cursul de schimb, scaderea consumului si incetinirea activitatii economice au fost principalii factorii care au contribuit la reducerea deficitului", ne-a declarat Aurelian Dochia, analist economic. Potrivit acestuia, cand e vorba de criza, principalele cheltuieli taiate de pe lista sunt vacantele si masinile, si de aceea piata auto, alimentata in anii trecuti de importuri masive, a picat brusc. "In plus, in Romania nu creditarea a franat economia, ci mai degraba modificarea atitudinii consumatorului si caderea pietelor de export.

 

Cererea de credite a scazut de peste trei ori in ultimele luni, iar bancile chiar sunt ingrijorate. Nu trebuie uitat faptul ca au fost stopate investitiile in piata imobiliara, care in 2008 au atras importuri masive de materiale de constructii", a adaugat Dochia. Analistul vede deficitul comercial coborand la 7-7,5% din PIB pana la sfarsitul anului.
Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, gaseste pozitiva evolutia schimburilor comerciale din primele doua luni. "Am remarcat ca exporturile catre UE s-au stabilizat, si nu au picat pe masura contractiilor economiilor din UE. Cred ca o contributie importanta a venit din partea exporturilor Dacia", a spus Chidesciuc. Prognoza ING pentru deficitul comercial de la sfarsitul anului este de 6,5 miliarde euro – 5,5% din PIB.  Deocamdata, deficitul balantei de plati pe ultimele 12 luni a coborat la 20,9 miliarde euro.

De asemenea, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca, pe fondul tendintei conturate, putem vedea foarte rapid deficitul comercial coborand sub 10 miliarde euro. "Daca se vor imbunatati conditiile economice globale, este posibil sa vedem din nou o accelerare a importurilor. In plus, agentiile de rating, ingrijorate pana acum de deficitul nostru, vor astepta mai intai sa vada cum implementam acordul cu FMI", afirma Anghel.
In conditiile actualei crize economice, companiile romanesti si-au reorientat exporturile spre piata noneuropeana. In ultimele trei luni au fost cresteri importante, de la luna la luna, la exporturi spre aceste zone, la toate categoriile de produse.

"Exportatorii s-au orientat rapid si valorifica acum potentialul unor piete necomunitare precum cele din Orientul Mijlociu, Asia, Africa. Pentru aceste zone, asistam la cresteri de exporturi de la o luna la alta. Daca in ianuarie, in zona extracomunitara se exporta in valoare de 400 milioane euro, in februarie cresterea a fost de 20%, iar in martie – de 60%. A fost o situatie de adaptare la criza. Exportatorii din Romania au reusit sa intre pe aceste piete in conditii de concurenta si unde s-au napustit si alte firme din Europa si SUA", a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

In ianuarie-februarie, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de urmatoarele grupe de produse: masini si echipamente de transport (38,2% la export si 32,9% la import) si alte produse manufacturate (40,6% la export si, respectiv, 32,3% la import).
In primele trei luni ale anului, importurile au scazut mai mult decat exporturile, insa scaderea importurilor s-a facut si pe fondul contractarii pietei interne. Reducerea importurilor nu s-a facut in urma unei oferte locale, asa cum ar fi fost de dorit, consumul scazand foarte mult. "Reducerea deficitului balantei comerciale cu 55% este un lucru pozitiv, insa ar fi fost de dorit ca aceasta scadere sa se fi facut si pe seama cresterii exporturilor. Importurile la sortimentele de produse pascale au scazut cu 50% fata de alti ani, ceea ce arata ca in sectorul alimentar se resimte din plin criza", a precizat presedintele ANEIR.

Cele mai citite

Studiu. Decesele cauzate de cancer au scăzut în SUA

Progresele științifice au ajutat la prevenirea a 4,1 milioane de decese cauzate de cancer în cei 30 de ani dintre 1991 și 2021, potrivit...

Dialog satiric despre cum să îngropi afacerile românești

– Mata urlai așa? A murit răposatul? – Aș! Făceam vocalize. Repetam pentru înmormântarea de mâine. Client sau rudă? – Îmi dai voie! Pafta Viorel!...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă