19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondurile mutuale au spart pragul de un miliard de lei

Fondurile mutuale au spart pragul de un miliard de lei

» Mihail Ion – Raiffeisen: "Romania este, probabil, singura tara in care activele fondurilor mutuale sunt mai mari decat cele din decembrie 2007".

» Dragos Neacsu – BCR: "Depindem de deciziile politice interne, inclusiv de cum va fi implementat acordul cu FMI, si de evolutiile pietelor la nivel global".

» Piata fondurilor mutuale va atinge 1,5 miliarde lei pana la sfarsitul anului, precizeaza administratorii.

Averea fondurilor deschise de investitii a depasit pentru prima oara, la sfarsitul primului trimestru din 2009, pragul psihologic de un miliard de lei, gratie subscrierilor consistente in fondurile monetare, care au compensat scaderile fondurilor de actiuni. Industria fondurilor mutuale a fost cel mai aproape de acest prag in decembrie 2007, cand activele cumulau peste 954 milioane lei. Din acel moment, scaderile severe inregistrate la Bursa de Valori (75-90%), printre cele mai mari din lume, au facut ca banii investiti in fondurile de actiuni sa se evapore in acelasi ritm. In acelasi timp, pe fondul cresterii aversiunii la risc, fondurile monetare si cele de obligatiuni au captat tot mai mult atentia investitorilor, ajungand sa domine decisiv piata fondurilor mutuale.

 

Daca in iulie 2007, cand Bursa era la maximul istoric, fondurile de actiuni si cele diversificate reprezentau peste trei sferturi din piata (43%, respectiv 35,2%), in prezent ponderea cumulata a acestora s-a diminuat pana la 33%. Activele fondurilor de actiuni au cunoscut cea mai puternica scadere, de la 270 milioane lei pana la 74,8 milioane lei. Motoarele cresterii au fost fondurile monetare si cele de obligatiuni, care si-au sporit activele cu 360 milioane lei, respectiv cu 190 milioane lei, pana la 474,7 milioane lei, respectiv pana la 247,4 milioane lei. In primele trei luni din 2009, fondurile deschise de investitii au atras subscrieri de 33,5 milioane euro, din care trei sferturi pe fondurile monetare. "Romania este printre putinele tari, daca nu chiar singura, in care activele fondurilor mutuale din prezent sunt mai mari decat cele din decembrie 2007.

 

Subscrierile in fondurile monetare si de obligatiuni au compensat scaderea fondurilor diversificate si de actiuni", ne-a declarat Mihail Ion, seful Raiffeisen Asset Management. In continuare asteptarile administratorilor sunt foarte mari, dat fiind nivelul scazut al industriei locale ca pondere in PIB (0,2%), comparativ cu alte tari dezvoltate din regiune, unde ponderea in PIB este de 8-10%. "La cat de jos suntem, cred ca piata va creste cu 50-100% anual. Populatia intelege treptat rolul si beneficiul acestor plasamente. Pana la sfarsitul anului, cred ca piata va atinge 1,5 miliarde lei, avand ca principale motoare fondurile monetare si de obligatiuni. Din 2010 si 2011, probabil vom avea cresteri si pe fondurile diversificate si de actiuni", a conchis Ion.

"Evolutia industriei fondurilor mutuale depinde de o serie de factori interni si externi. Inca suntem sub influenta factorilor exogeni, prin cursul de schimb si inflatie. Acordul cu FMI inca nu e finalizat. Depindem de deciziile politice privitoare la rectificarea bugetara si la implementarea acordului cu FMI. In functie de aceste decizii, se va schimba, sper eu in bine, perceptia oamenilor de afaceri, a investitorilor straini si, implicit, a clientilor potentiali in fondurile mutuale. Avem nevoie de doua trimestre ca aceste semnale sa se contureze si sa se consolideze. Tinem de decidentul politic si de evolutiile globale", ne-a spus Dragos Neacsu, seful BCR Asset Management, liderul pietei fondurilor mutuale. "Pana la finele anului am putea depasi pragul de 1,5 miliarde lei, iar din 2010, pe fondul evolutiilor pozitive cumulate si din pietele de actiuni, vom putea vorbi si de cresteri de 100%", a incheiat Neacsu.

LIDERI
BCR Asset Management conduce detasat in clasamentul administratorilor de fonduri mutuale, cu active totale de 489 milioane lei (45,5% pondere in piata). Podiumul este completat de BRD AM si Raiffeisen AM, cu active de 131,3 milioane lei, respectiv de 115 milioane lei. BCR detine cel mai mare fond monetar (BCR Monetar) – 228,2 milioane lei – si cel mai mare fond de obligatiuni (BCR Obligatiuni) – 179,3 milioane lei. Raiffeisen Prosper este cel mai mare fond de actiuni dupa active, cu 21,1 milioane lei, iar Carpatica Global – cel mai mare fond diversificat (30,4 milioane lei).

Cele mai citite

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă