12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSufocati de gunoaiele depozitate ilegal

Sufocati de gunoaiele depozitate ilegal

» Deseurile continua sa fie duse la groapa de gunoi din Petrila, care a fost, oficial, inchisa acum patru luni.

Groapa de gunoi de la Petrila este folosita ilegal, desi in acte apare inchisa inca de acum patur luni, conform normelor de mediu. Garda de Mediu Hunedoara a controlat depozitul la sfarsitul saptamanii trecute, iar autoritatile risca sa primeasca amenzi consistente, mai ales ca, pentru a-si ascunde urmele, gunoierii incendiaza deseurile menajere. Groapa de gunoi de la Perila este folosita ilegal, cu acordul tacit al autoritatilor. A fost inchisa la 1 iauarie 2009, conform normelor europene, dar aici continua sa fie depozitate deseuri care mai apoi sunt incediate, pentru a fi ascunse urmele "afacerii". Vineri, de exemplu, in decurs de numai doua ore, la aceasta groapa de gunoi care deservea localitatile Petrila si Petrosani, au avut loc 10 transporturi de deseuri menajere, in conditiile in care alt depozit ecologic nu a fost amenajat.

 

"In fiecare zi, suntem sufocati de fumul de la groapa de gunoi, pentru ca arde intr-una. Asa este de ani de zile si nu stiu de ce nu ar mai fi si anul acesta la fel. Nu intereseaza pe nimeni ca nu mai putem nici macar hainele sa ni le uscam in balcon, mai ales seara cand vine tot fumul peste oras", spune o localnica din Petrila. Desi faptele sunt evidente, responsabilii din Petrila si Petrosani sustin ca gunoiul menajer este transportat la groapa din Vulcan, care a primit o amanare referitoare la termenul de functionare.

In schimb, Garda de Mediu a Judetului Hunedoara este la un pas de a da amenzi consistente pentru ca angajatii ei au constatat neregulile, in urma unei razii facute in teritoriu. "Sunt de doar doua saptamani comisar la Garda de Mediu Hunedoara si nu stiu ce s-a facut in trecut. Cert este ca groapa de gunoi este oficial inchisa. Amenzile sunt foarte mari pentru aceste abateri. Pornesc de la 500 de milioane de lei vechi si pana la un miliard, iar noi vom lua masuri", a declarat comisarul Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara.

SITUATIA
Potrivit sursei citate, primariile care gestioneaza gropile de gunoi din Valea Jiului au mai fost amendate in trecut, de fiecare data cand au fost constatate abateri. Autoritatile locale din Petrosani abia acum demareaza proiectul de ameajare a unui depozit ecologic, care sa corespunda normelor europene si care ar urma sa deserveasca toate cele sase orase ale Vaii Jiului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă