0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialFMI: Statele est-europene ar trebui sa treaca la euro

FMI: Statele est-europene ar trebui sa treaca la euro

FMI considera ca statele Uniunii Europene (UE) din Europa Centrala si de Est care se confrunta cu probleme ar trebui sa renunte la moneda nationala in favoarea euro, chiar fara a deveni membre ale zonei euro si a detine un loc in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

"Pentru statele din UE, adoptarea euro ofera cele mai mari avantaje in ceea ce priveste rezolvarea unor probleme cum ar fi cumularea de datorii in valuta, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii. Fara euro, rezolvarea problemei cumularii datoriilor in valuta ar necesita reducerea masiva a cheltuielilor in unele state, in conditiile unei rezistente politice in crestere", se arata intr-un raport confidential al FMI, obtinut de Financial Times.

Zona euro ar putea relaxa conditiile de adoptare a monedei unice europene, astfel incat unele state ar putea deveni membre, dar fara drepturi depline, respectiv fara a detine un loc in Consiliul Guvernator al BCE.

Publicarea raportului confidential, elaborat in urma cu o luna, ar putea reaprinde polemica referitoare la strategiile de sprijinire a Europei Centrale si de Est, subliniaza publicatia citata.

Reprezentantii Comisiei Europene au refuzat luni sa comenteze direct pe aceasta tema, insa au sugerat ca informatiile sunt depasite, deoarece Uniunea Europeana s-a angajat in mai multe eforturi de sustinere a economiilor emergente din Europa Centrala si de Est, potrivit Reuters.

"Pare sa fie un raport intern, vechi de o luna. Nu avem comentarii concrete in legatura cu acest raport", a declarat un purtator de cuvant al CE intr-o conferinta de presa.

CE are rolul de a recomanda daca un stat membru UE respecta conditiile adoptarii euro, iar decizia finala in acest sens revine guvernelor statelor din zona euro.

Reprezentantul CE a mai afirmat, luni, ca guvernele UE au dublat, de la intocmirea raportului intern FMI pana in prezent, fondurile destinate sustinerii statelor din afara zonei euro la 50 miliade euro si a majorat contributia UE la resursele FMI, masura care sprijina de asemenea, indirect, unele tari din regiune.

Chiar daca liderii mondiali au considerat ca ultimul summit al G20, organizat saptamana trecuta la Londra, a fost un succes, problema Europei de Est a ramas deschisa. Astfel, Ucraina si Letonia, doua state sever afectate de criza economica si care au apelat la sprijinul Fondului Monetar International (FMI), au dat semne ca intampina probleme in a implementa reformele cerute de institutia de credit internationala.

La randul ei, Ungaria incearca sa gaseasca un guvern capabil sa implementeze reformele FMI.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă