Salariatii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati pot pleca in somaj tehnic in trimestrul al doilea fie zece zile consecutiv, fie in doua transe de cate cinci zile, fie cate o zi pe saptamana timp de zece saptamani, au declarat, luni, liderii sindicali, transmite corespondentul NewsIn.
"In discutiile dintre sindicate si patronat s-a hotarat sa fie trei variante de plecare, prin rotatie, in timpul trimestrului doi al lui 2009: salariatii sa plece ori cate zece zile, ori in doua transe de cinci zile, ori cate o zi in fiecare saptamana, acoperind zece zile pentru fiecare in parte. Masura va fi la intelegere intre salariat si conducatorul locului de munca", a delcarat, luni, prim-vicepresedintele filialei locale a Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Adrian Adascalitei.
Potrivit aceleiasi surse, trimiterea in somaj tehnic a siderurgistilor galateni nu va incepe saptamana aceasta, o data mai probabila fiind saptamana viitoare. Asta deoarece administratia ArcelorMittal Galati asteapta publicarea normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28 din 2009 privind unele masuri de sprjinire a companiilor din Romania afectate de criza. "Nu stim exact cum vor arata normele de aplicare a ordonantei. In functie de ele, se pot schimba datele problemei. De aceea se amana luarea acestei masuri de somaj tehnic", a precizat Adascalitei.
Compania siderurgica ArcelorMittal Galati recurge la trimiterea salariatilor in somaj tehnic in trimestrul al doilea din cauza scaderii dramatice a cererii de otel. Potrivit celor comunicate de patronat, pana la 30 iunie, fiecare dintre cei peste 12.000 de salariati va sta acasa cate zece zile, prin rotatie, timp in care va fi platit cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime.
Simultan, este in derulare o schema de plecari voluntare, deschisa in decembrie 2008, cand in combinat lucrau 13.600 de oameni. De la 1 ianuarie si pana la 1 aprilie, au renuntat in acest fel la locul de munca circa 1.500 de oameni. Ceilalti mai pot depune cereri de autodisponibilizare pana la 30 aprilie. Cei care primesc unda verde pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.
In privinta siderurgistilor care aleg sa ramana in combinat, sindicatele si patronatele au discutat recent despre posibilitatea majorarii salariilor din unitate, inghetate la sfarsitul anului trecut din cauza reducerii productiei, pe fondul scaderii comenzilor. Liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu rata inflatiei, respectiv acordarea unei cresteri salariale de 8% de la 1 aprilie.
ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro