16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRectificarea bugetara taie 4,4% din salarii si 20% din investitii

Rectificarea bugetara taie 4,4% din salarii si 20% din investitii

» Au fost reduse bugetele tuturor ministerelor, cu exceptia Muncii.

» si pensiile de la stat mai mari de 8.000 lei vor fi impozitate cu 90%.

» Bugetul pensiilor va fi subventionat cu 1,35 miliarde lei.

 

Prima rectificare bugetara prevede incasari mult mai mici, bugete diminuate, reducerea fondurilor de salarii, restructurarea agentiilor de stat, taierea cheltuielilor cu achizitiile de masini si mobilier, reducerea cheltuielilor cu investitiile, precum si introducerea de noi taxe si impozite. Totul pentru ca Guvernul sa convinga Fondul Monetar International (FMI) ca ia unele masuri in perspectiva incasarii primei transe din imprumutul negociat. Reprezentanti ai oamenilor de afaceri sunt profund dezamagiti de noile masuri fiscale ce ar putea fi puse in aplicare de la 1 mai.
Odata cu asumarea contractiei economice cu 4%, veniturile estimate a se incasa la bugetul de stat sunt mai mici cu 12 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 1,82 miliarde lei. Conform rectificarii bugetare, cheltuielile de personal vor fi reduse cu 674 milioane lei (4,4%), de la 15,5 miliarde lei, iar cheltuielile cu bunurile si serviciile, programate initial la 4,5 miliarde lei, vor fi reduse cu 581,4 milioane lei (13%).

 

Cei mai multi bani s-au taiat insa de la investitii, 1,1 miliarde lei (20%), desi Guvernul anunta cu mare pompa concentrarea pe acest domeniu pentru a relansa economia. Pe aceasta baza, vor fi reduse bugetele tuturor ministerelor, in special la Agricultura, Aparare, Educatie, Administratie si Interne, exceptie facand Ministerul Muncii, al carui buget va fi suplimentat cu 1,3 miliarde lei. Bugetul Agriculturii va fi redus cu mai mult de doua miliarde lei, cel al Apararii cu 696 milioane lei, al Educatiei cu 676 milioane lei, iar de la Administratie si Interne s-au taiat 427 milioane lei. Sume importante s-au luat si de la Transporturi – 204 milioane lei – si Mediu – 139 milioane lei. Pe langa reducerea mai multor tipuri de cheltuieli, cum ar fi cele cu achizitia de masini si mobilier, Guvernul a cerut reducerea cu 5% a fondului de salarii si restructurarea agentiilor aflate in subordinea ministerelor, neatingandu-se insa de sporuri.

 

In conditiile inghetarii salariilor, aceasta masura presupune reducerea de personal. De asemenea, tichetele de vacanta vor fi acordate in limita bugetului. "Se pare ca sporurile au scapat neatinse. Ordonatorii de credite au voie sa dea banii cum vor, chiar si tichete de vacanta, dar sa se incadreze in buget", a spus Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Reducerea bugetului Educatiei cu 676 milioane lei poate presupune reducerea fondului de salarii pentru profesori. "Se pare ca la Educatie fondul de salarii a fost redus cu circa 800 milioane lei. Ramane sa vedem ce masura se va lua, noi luptand insa pentru acordarea majorarii salariale conform legii", ne-a declarat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Pe partea impozitelor, Parvan spune insa ca de la 1 mai se va aplica impozitul forfetar, botezat impozitul pe profitul minim. Astfel, firmele care au pierderi sau profituri mici vor plati un impozit de 0,5% din veniturile inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual.

Subventii la pensii, mai multi bani la somaj
In contextul restrangerii activitatii economice, Guvernul estimeaza ca incasarile la bugetul asigurarilor sociale de stat (din care se platesc pensiile) vor fi cu 1,57 miliarde lei mai mici, chiar in conditiile in care contributiile au fost marite cu 3,5%. Astfel, bugetul pensiilor va fi subventionat de la bugetul de stat cu 1,35 miliarde lei. Totodata, valurile de disponibilizari din ultima vreme si cele preconizate ca vor urma au determinat guvernantii sa suplimenteze bugetul asigurarilor pentru somaj cu 328 milioane lei. In plus, pe fondul reducerii numarului de contribuabili, veniturile din contributii pentru somaj sunt estimate sa scada cu 111 milioane lei, astfel ca deficitul bugetului asigurarilor pentru somaj se va majora cu 438 milioane lei, pana la 505 milioane lei.

Salariile si pensiile mai mari de 8.000 lei, impozitate cu 90%
Dupa ce anuntase ca analizeaza posibilitatea impozitarii cu 90% a veniturilor  salariale ale bugetarilor care depasesc salariul presedintelui (8.000 lei), premierul Emil Boc a declarat ca si pensiile de la stat mai mari de 8.000 lei ar putea fi impozitate in acelasi fel. Spre exemplu, in cazul unui salariu sau pensii de la stat de 15.000 lei, impozitul de 90% s-ar aplica pe diferenta fata de 8.000 lei, adica pe 7.000 lei. Efectul ar fi o plafonare a acestor venituri, in jurul unui nivel apropiat de salariul presedintelui. De altfel, Guvernul se asteapta sa incaseze cu 66 milioane lei mai mult din impozitele pe pensii.

Incasari mai mici din TVA si accize
Cu toate ca pregateste eliminarea deductibilitatii TVA in unele cazuri (cum ar fi achizitia de masini), Guvernul admite ca va incasa cu 4,9 miliarde lei (11%) mai putin din TVA, fata de prognoza initiala, de 44,4 miliarde lei.

Cele mai citite

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă