Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a solicitat companiilor de distributie si furnizare a gazelor naturale sa identifice solutii pentru ca, in viitorul apropiat, consumatorii romani sa beneficieze de reducerea pretului la gazele naturale, potrivit unui comunicat al ANRE, citat de Agerpres.
Membrii Comitelului de Reglementare al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei s-au reunit, vineri, pentru a studia posibilitatile pentru stabilirea pretului gazelor naturale.
ANRE a solicitat companiilor de distributie si furnizare a gazelor naturale sa identifice solutii pentru ca, in viitorul apropiat, consumatorii romani sa beneficieze de reducerea pretului la gazele naturale, fara ca masura sa afecteze securitatea furnizarii sau calitatea serviciilor.
Presedintele ANRE, Petru Lificiu, afirma ca dialogul institutional cu operatorii din sectorul gazelor naturale va continua intr-un ritm alert, autoritatea fiind determinata sa gaseasca solutiile legale si justificate economic prin care asteptarile legitime ale consumatorilor de reducere a pretului gazelor naturale sa fie indeplinite.
Conform sursei citate, aceste solutii vor urmari respectarea stricta a sistemului de reglementari obligatorii la nivel national, necesare functionarii sistemului electroenergetic national, al sistemelor de transport si alimentare cu gaze naturale si energie electrica.
In cadrul Comitetului de Reglementare au fost analizate toate componentele care constituie tarifele de transport, distributie, inmagazinare, inclusiv marja de furnizare si pretul final la consumator.
Conducerea ANRE a fost invitata miercuri, la sedinta Guvernului Romaniei. Scopul participarii Presedintelui ANRE la sedinta de Guvern a fost acela de a informa membrii executivului cu privire la deciziile luate de autoritate si de a prezenta evaluarile actuale privind posibilele evolutii viitoare ale preturilor la gaze naturale si energie.
De asemenea, presedintele ANRE, Petru Lificiu, a prezentat membrilor Guvernului analizele efectuate de expertii autoritatii privind costurile operatorilor din sectorul gazelor naturale, programul de constituire a stocurilor pentru perioada de iarna 2009 – 2010 si programul de investitii in retelele de transport si de distributie.
In cadrul Comitetului de Reglementare al autoritatii de vineri, au fost discutate date privind rata inflatiei, rata de crestere a eficientei activitatii reglementate pentru anul 2009, diferentele inregistrate intre costurile preluate direct estimate si cele efectiv realizate in anul 2008, costurile prezentate ca fiind neprevazute din anii 2007 si 2008, investitiile puse in functiune in anul 2008, diferentele de venit aferente activitatii de distributie din anul 2008 ca urmare a regularizarii de volume, sumele rezultate din cauza modificarii structurii de consumatori pe parcursul anului 2008 fata de cea prognozata la stabilirea costului initial.
Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat recent ca tariful gazelor naturale ar putea fi ajustat in scadere din trimestrul al treilea al acestui an.
''Pretul gazelor nu va fi majorat datorita conjuncturii favorabile a scaderii preturilor in plan mondial si, implicit, pretului gazelor importate'', a explicat acesta.
Ultima majorare a avut loc la 1 iulie 2008, fiind de 12,5 la suta.
ANRE estimeaza pentru trimestrul al doilea din 2009 un pret mediu de import al gazelor naturale de 370 dolari/1.000 mc, fata de 480 dolari/1.000 mc suma estimata pentru primul trimestru.
Pentru evaluarea costului gazelor naturale din import a fost folosit cursul de schimb anuntat de BNR, valabil in data de 27 februarie 2009, respectiv 3,3851 lei/dolar, rezultand astfel o valoare de 118,75 lei/MWh.
Pentru trimestrul II 2009, ANRE a considerat un pret al gazelor naturale din productia interna de 45,71 lei/MWh, nemodificat fata de trimestrul anterior.
Costul mediu unitar al transportului prin Sistemul National de Transport a fost evaluat pentru trimestrul al II-lea 2009 la 8,23 lei/MWh.
Cererea totala de gaze naturale pentru luna aprilie este estimata la peste 12,145 milioane MWh, si ar trebui sa fie asigurata din productia interna in proportie de 74,44 la suta si din import – 25,56 la suta, conform raportului de fundamentare intocmit de Transgaz si transmis Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Cererea de pe piata captiva este preconizata la 4,041 milioane MWh, din care 2,41 milioane MWh pentru consumatorii captivi, iar cererea de pe piata consumatorilor eligibili la 7,099 milioane MWh, restul reprezentand consumul tehnologic.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro