9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialRezervele valutare ale Romaniei au scazut la 25,1 miliarde euro

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut la 25,1 miliarde euro

Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au scazut in martie cu 3,07%, sau 796 milioane euro, pana la 25,121 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale, care argumenteaza ca scaderea a fost in mare parte rezultatul evolutiei euro fata de dolar si lira sterlina, informeaza Newsin.

Este a cincea luna la rand de scadere a rezervelor valutare, dupa nivelul de varf atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro. In noiembrie, rezervele au coborat la 27,228 miliarde euro, in decembrie – la 26,220 miliarde euro, in ianuarie – la 26,009 miliarde euro, iar in februarie – la 25,917 miliarde euro.

In decembrie, cand rezervele valutare au scazut cu peste 1 miliard de euro, banca centrala argumenta, de asemenea, reducerea in principal prin evolutia cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata.

BNR a precizat, miercuri, ca rezervele valutare ale bancii centrale sunt constituite in proportie de 65% din active denominate in euro, 27,5% sunt in dolari SUA, 7,0% sunt in lire sterline, iar 0,5% in alte valute.

"Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna martie a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 422 milioane euro", se spune in comunicatul bancii centrale.

Intrarile la rezerva valutara au insumat in martie 3,519 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele, se arata in comunicatul BNR.

Iesirile de 4,315 miliarde euro au reprezentat "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara", potrivit BNR.

Rezervele internationale ale Romaniei – valute plus aur – au scazut in martie cu aproape un miliard de euro, pana la 27,426 miliarde euro, de la 28,401 miliarde euro la finalul lui februarie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a scazut la 2,305 miliarde euro, de la 2,484 miliarde euro in februarie.

Platile scadente in luna aprilie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 85 milioane euro.
 

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

De ce să apelăm la Deratizescu pentru servicii de deratizare în Iași

Infestările cu rozătoare reprezintă o amenințare pentru siguranța și igiena oricărui spațiu – fie că este vorba despre locuințe private, sedii de firme sau...

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...
Ultima oră
Pe aceeași temă