Banca Mondiala (BM) recomanda Guvernului sa ridice varsta minima de pensionare peste pragul de 70 de ani pana in 2050 si sa mentina contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare pentru a reface echilibrul fiscal in sistemul de pensii, care va inregistra deficite uriase, informeaza Mediafax.
Potrivit estimarilor institutiei financiare internationale, deficitul din sistemul de pensii in Romania va depasi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2020, va urma un trend ascendent in urmatoarele trei decenii dupa care se va reduce, pana in 2050, la 6,2% din PIB, reiese dintr-un studiu al BM.
Deficitele vor fi generate de ritmul de imbatranire al populatiei, precum si de pensiile "generoase" stipulate in sistemul actual – in special in urma majorarilor recente ale pensiilor – si de costurile tranzitiei unei parti din contributiile de la Pilonul I (pensii asigurate prin sistemul public administrat de stat, finantate din bugetul de asigurari sociale) catre Pilonul II (pensii asigurate prin contributii obligatorii la fonduri de pensii administrate privat).
Imbatranirea populatiei va reduce numarul contributorilor in relatie cu numarul beneficiarilor, astfel incat, pana in 2050, numarul de beneficiari va fi foarte apropiat de numarul de contributori.
Expertii BM au calculat ca, pana in 2050, raportul dintre populatia cu o varsta de peste 65 de ani si populatia cu varste cuprinse intre 20-64 de ani va creste la 56,6%, fata de 23,6% in 2005.
Imbatranirea populatiei va reduce numarul contributorilor in relatie cu numarul beneficiarilor, astfel incat pana in 2050 numarul de beneficiari se va fi apropiat mult de numarul de contributori. Varsta minima de pensionare mai redusa pentru femei, coroborata cu durata mai lunga de viata a acestora, majoreaza semnificativ costul beneficiilor incasate in relatie cu contributiile
BM mai recomanda, ca alte optiuni disponibile pentru reducerea dezechilibrului fiscal, scaderea beneficiilor la pensionare pe Pilonul I, indexari mai reduse ale pensiilor sau orice combinatie a acestor doua metode.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro