1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Se va inteti mai mult competitia intre colegi"

„Se va inteti mai mult competitia intre colegi”

Piata muncii are angajati ce merita a fi vanati, persoanele aflate in pragul concedierii ar trebui sa se reorienteze in cariera, iar tinerii, pentru a reusi in viata profesionala, este necesar sa vorbeasca fluent doua limbi straine si sa stie gramatica limbii romane. Acestea sunt parerile Danielei Necefor, managing partner la compania de resurse umane Total Business Consulting, din Bucuresti.
Ea considera ca persoanele care au fost date afara si acum stau acasa, fara job, ar trebui sa procedeze la o autonaliza si totodata sa inteleaga care este situatia pe piata muncii si sa accepte ofertele care inca li se mai fac. Totodata, ea le recomanda celor care vor sa-si pastreze locul de munca sa renunte la ideea ca sunt platiti pentru prezenta fizica.

» Cum munceste astazi angajatul roman?
Daca ma intrebati anul trecut, va spuneam ca nu toti angajatii muncesc la adevarata performanta pe care trebuie sa o aiba. Acum lucrurile sunt un pic schimbate. Sunt doua categorii.
Din prima fac parte oameni carora le este frica sa mai ceara ceva si nu mai vor sa-si schimbe jobul, pentru ca sunt deja bine stabiliti. De asemenea, tot aici intra si persoanele care vin in intampinarea managementului si propun diverse solutii pentru a-si pastra slujba, de exemplu, renuntarea la anumite comisioane. Vorbesc aici de persoane care ridica lunar salarii de peste 2.000 de lei.
In cea de-a doua categorie sunt persoanele cu salarii de peste 2.000 de euro si care vor mariri de salariu pe motiv ca a crescut cursul euro si nu mai fac fata cheltuielilor. Insa managementul nu va mai accepta aceste cresteri si va spune "ori ramai cu cat ai, ori pleci".

» Are Romania oameni bine pregatiti?
Da, exista oameni foarte competenti, insa sunt si domenii unde este criza de personal. In trecut au fost disponibile posturi extrem de cerute, fapt pentru care s-a si ajuns la salarii foarte mari, nu neparat echivalente cu performanta. Contablitatea si financial controllingul sunt doua domenii unde s-a simtit acest lucru. Chiar am avut ocazia sa aplicam niste teste unor angajati din contabilitate si am constatat ca oamenii din companii mici, unde nu s-a investit in nu stiu cate softuri, au trecut cu brio verificarile, pe cand unii din firme mari, care ocupau functii importante, au luat nota patru.

» Ce schimbari majore a adus criza pana acum?
Pana anul trecut, piata muncii a fost clar dirijata de angajat. Acum este condusa de angajator. Daca inainte companiile pentru care lucram erau dispuse sa negocieze salariile angajatilor, astazi ne pun la dispozitie grile obligatorii. Ele prefera candidatul care accepta salariul oferit. Angajatorii nu mai fac concesii. Acum au din ce alege.

» Cum ar trebui sa fie un angajat pentru a fi vanat de un head-hunter?
Competent din punct de vedere profesional, dar si comunicativ. Acestea sunt conditiile esentiale pentru a se afla de el. Este necesar sa fie activ in domeniul in care lucreaza, sa stie lumea de el.

Se cauta inginerii de service si de vanzari
» Care sunt domeniile in care se fac in continuare recrutari?
Este vorba despre zone ca vanzari, in special pentru bunuri de larg consum, fast-food, farma, retail, productie si partea tehnica, in special in domenii unde companiile pot atrage bani de la Uniunea Europeana – tot ce inseamna fabricare de tevi, turbine, remodernizari. Se cauta inginerii de service si cei de vanzari.  Foarte tare au cazut sectoarele bancar, PR si resurse umane.

» Ce le sugerati celor concediati sau in prag de concediere?
Foarte multi vor trebui sa se gandeasca la o reorientare a carierei. Insa deocamdata lumea n-a realizat asta. Sunt oameni care stau fara job si, cu toate astea, atunci cand ii cautam si le facem o oferta, ei refuza, pentru ca in continuare vor acceasi pozitie pe care au detinut-o, si banii pe care ii aveau sau, mai rau, pe care ii doreau inainte de a ramane fara slujba. Mai grava este a doua situatie. Probabil ca acum au rezerve financiare. Cand li se vor termina, ii asteptam.

» Vor fi modificari in privinta atitudinii colegiale?
Categoric, se va inteti tot mai mult competitia intre colegi. Fiecare salariat se va stradui sa fie mai bun decat este colegul sau. Sa speram ca nu se vor accentua metodele neortodoxe, de tipul "sa moara si capra vecinului" sau ca se va barfi mai mult. De altfel, indiferent de nivelul profesional, daca o persoana, chiar foarte competenta, prin atitudinea abordata, creeaza probleme in organizatie, este prima la care se renunta. si asta, pentru ca un asemenea angajat destabilizeaza toata organizatia si ii mai trage si pe ceilalti in jos.
Astfel de salariati trebuie sa realizeze ca, indiferent cat de buni sunt, in momentul in care genereaza probleme, se renunta la ei. Decat un asa angajat, mai bine alti cinci care-si vad de treaba si care creeaza o atmosfera placuta.

Vanatoarea de oameni inca "merge"
Daniela Necefor, managing partner la Total Business Consulting, este de parere ca head-hunting-ul merge in continuare, pentru ca piata muncii a avut, are si va avea oameni pregatiti. "Angajatii competenti stau in continuare pe pozitiile lor si nu sunt dati afara. Este foarte clar ca astfel
de persoane sunt vanate", spune specialista in resurse umane Daniela Necefor.
In ultima perioada, "vanatorii" au drept tinte inginerii de service si de vanzari, zone in care head-hunterii nu au avut de lucru pana acum.

Incepatorii trebuie sa aiba rabdare si ambitie
» Ce le recomandati tinerilor aflati la inceput de cariera?
N-as vrea sa generalizez, dar sunt foarte dezamagita de modul in care stiu tinerii gramatica limbii romane. Este grav cand in CV-ul unui absolvent de facultate intalnesti probleme majore de gramatica. Pe langa gramatica limbii romane, este foarte important ca tinerii sa stie doua limbi straine. Engleza obligatoriu si una dintre limbile spaniola, italiana sau germana.

Ei trebuie sa mai aiba rabdare si ambitie. si sa nu se grabeasca: sa-si ia cariera in serios si sa o urmeze pas cu pas, treptat, fara sa sara peste etape, pentru ca, la un moment dat, se blocheaza fiindca ori nu au acumulat experienta necesara, ori nu stiu sa lucreze cu oamenii.  si le mai recomand sa nu faca un MBA imediat dupa facultate. Pentru asa ceva trebuie sa ai o anumita experienta de lucru cu oamenii, de afaceri, ca sa poti accede la o functie de conducere.

Daca nu stii ce e ala buget sau care sunt pozitiile din management, la ce foloseste un MBA? Goana dupa MBA nu e buna. Asemenea studii trebuie facute dupa 30 de ani, cand deja ai o anumita experienta. si, chiar daca nu sunt atat de multe locuri de munca pentru tineri, e bine ca ei sa stie ca pot apela la internshipuri. Multe companii au asa ceva. Unele ofera si burse decente – 1.200 de lei, ceea ce este destul de bine pentru un student. Dupa parcurgerea internshipului, studentii care s-au dovedit a fi cei mai buni sunt selectati pentru angajare.

» Dumneavoastra ati reusit in viata profesionala. Cum ati facut?
Am acceptat schimbarea. Am inteles ca trebuie sa ma schimb o data cu piata. A mai contat munca, foarte multa. si am avut parte de oameni buni langa mine. si un pic de noroc.

Cele mai citite

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...

Gică Hagi, laude pentru Ianis după România – Cipru. „Este un jucător foarte valoros”

Gică Hagi a apreciat evoluția fiului său Ianis în meciul cu Cipru, subliniind importanța găsirii unui club unde să joace constant. Fostul selecționer Gheorghe Hagi...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă