-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialSUA si UE deschid confruntarea

SUA si UE deschid confruntarea

» Mirek Topolanek, premierul demisionar al Cehiei, inca detinator al presedintiei Uniunii Europene, a apreciat in Parlamentul European ca strategia americana de iesire este "drumul spre iad".
Dincolo de ratiunile de politica interna ale proaspat-demisului premier, interventia liderului conservator ceh da tonul confruntarii ce va avea loc la Summitul G20 intre viziunile americana si europeana cu privire la modul de combatere a crizei.

Venit in fata legislativului european la numai o zi dupa ce Parlamentul de la Praga l-a demis in urma unei motiuni de cenzura, Topolanek a luat prin surprindere intreaga audienta, afirmand ca strategia anticriza a Statelor Unite, care au alocat mii de miliarde din buget pentru relansarea activitatilor economice, este "o cale spre iad", ce "va submina stabilitatea pietei financiare globale". Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, "a vorbit despre o campanie de stimuli in SUA, dar eu nu cred ca o solutie permanenta cu astfel de masuri inseamna cu adevarat o solutie", a afirmat Topolanek. El nu s-a sfiit nici sa dezvaluie ca liderii europeni au discutat si au refuzat sa adopte aceeasi directie la ultimul Consiliu European.

 

"Acesta a fost unul dintre succesele reuniunii", a apreciat premierul ceh, referindu-se la decizia UE, care pentru a contracara un eventual val inflationist a hotarat sa se abtina de la elaborarea de noi planuri de salvare economica, planuri ce ar fi marit deficitele bugetare. Declaratiile dure ale premierului demis de la Praga intervin cu o saptamana inainte de Summitul G20 de la Londra, unde liderii celor mai importante economii mondiale – dar in special europenii si americanii – vor cauta sa ajunga la o abordare coordonata impotriva crizei, in pofida viziunilor diferite pe care le-au afisat.
Declaratiile prin care proaspat demisul Topolanek pare a viza mai degraba un castig politic intern si la nivel european au fost dezavuate de Martin Schultz, liderul grupului socialist din PE.

» Resorturile lui Topolanek
Considerat in Cehia un ultraliberal pe plan economic, Topolanek este de mult un adversar al interventiei statului in economie, iar situatia oarecum stabila a Cehiei in mijlocul crizei globale pare sa-i indreptateasca pozitia. Motivele controversatei interventii a celui care il va gazdui pe presedintele american in mai putin de doua saptamani pot fi regasite, in primul rand, in politica interna din Cehia – guvernul sau a fost detronat marti la initiativa social-democratilor cehi, care sustin o strategie nationala de salvare economica similara cu cea a Administratiei Obama. O alta zona pe care Topolanek ar putea considera ca o poate cuceri prin exprimarea unei pozitii atat de transante este politica europeana. Chiar daca mult mai diplomatic si fara un fond ideologic atat de strict precum Topolanek, Franta si Germania au respins apelurile americane pentru noi pachete costisitoare de relansare economica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă