5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialStatul a vandut RODIPET pe nimic si vrea sa-l ia inapoi plin...

Statul a vandut RODIPET pe nimic si vrea sa-l ia inapoi plin de datorii

Contractul de privatizare a companiei de distributie a presei RODIPET va fi desfiintat, pentru ca grupul Awdi nu si-ar fi respectat obligatiile. Compania va redeveni de stat cu mai putin de doua luni inainte ca supravegherea AVAS sa ia sfarsit. Specialistii spun ca statul nu are nimic de castigat, RODIPET fiind plina de datorii.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca a hotarat desfiintarea contractului de privatizare a companiei de distributie de presa RODIPET. "Am dispus executarea gajului asupra RODIPET pentru neindeplinirea sistematica a prevederilor din contractul de privatizare, astfel ca societatea va reveni in proprietatea statului", a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS, proaspat numit in functie de PSD. Institutia a anuntat ca firma Magnar Two, titulara contractului de privatizare, va fi obligata sa plateasca daune pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile contractuale in valoare de aproape 450.000 euro si pentru ca nu a realizat investitii in dezvoltarea RODIPET, in valoare de 375.000 euro. Penalitatile se vor aplica si dividendelor incasate de firma pana in prezent. Masura vine cu mai putin de doua luni inainte ca supravegherea AVAS asupra RODIPET sa inceteze legal, in luna mai.

RODIPET a fost privatizata in 2003 catre o firma controlata de fratii libanezi Awdi, pentru 6 milioane euro, sub guvernarea PSD si sub bagheta lui Ovidiu Musetescu. La acea vreme, RODIPET detinea monopolul asupra distributiei de presa si acumulase datorii de aproximativ cinci milioane euro la stat, asumate de grupul Awdi. In prezent, RODIPET are ca actionari mai multe firme ale grupului de afaceri al fratilor Hassan si Mehdi Awdi, toate inregistrate in Liban.
Directorul general al RODIPET, Florin Lungoci, ne-a declarat ca anuntul AVAS este "deplasat", in conditiile in care institutia nu i-a comunicat nimic oficial si nu ar fi existat nici o incercare de dialog cu RODIPET. "Din 2003, actionarul majoritar si-a indeplinit toate obligatiile din contractul de privatizare. Am investit peste 30 milioane euro", spune Lungoci. Directorul general sustine ca obligatiile din contract au fost respectate, si anume: pastrarea angajatilor RODIPET, majorarea capitalului, innoirea flotei auto si a punctelor de vanzare si modernizarea sistemului informatic.

 

Specialistii spun insa ca statul ia o masura tardiva si ca isi agata singur o piatra de moara de gat prin preluarea unei companii falimentare in plina criza economica. In prezent, RODIPET se afla in insolventa, conform NewsIn, din cauza unei datorii fata de Monitorul Oficial. In trecut, falimentul RODIPET a mai fost cerut in instanta de mai multe grupuri de presa, pentru ca firma nu isi platea datoriile restante. "AVAS ar duce spre bugetul de stat povara unei afaceri care se desfasoara la limita, intr-o perioada de criza. Poate ca Awdi se bucura de desfacerea contractului, pentru ca ar putea declara linistit falimentul. E foarte greu sa ajungi in Liban pentru a recupera datoriile firmei", ne-a declarat senatorul Iulian Urban, expert in domeniul recuperarii de datorii restante. Urban sustine ca RODIPET are multi creditori pe urme, care isi asteapta banii datorati.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu confirma ca RODIPET "avea intarzieri mari in predarea banilor cuveniti catre publicatii". Faptul ca statul ar putea controla din nou una dintre cele mai mari retele de distributie de presa nu va afecta libertatea presei, crede Popescu: "E greu sa mai faci asta acum. Politicienii pun altfel mana in gatul presei, prin codurile juridice sau prin televiziuni".

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă