21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSetea de lichiditati a impins firmele sa-si reduca depozitele

Setea de lichiditati a impins firmele sa-si reduca depozitele

» In vreme ce populatia nu s-a mai imprumutat la banci, ci chiar a economisit in plus, firmele au accesat noi credite si au apelat si la depozitele proprii.

Datoria populatiei si firmelor fata de bancile locale la sfarsitul s-a mentinut in februarie aproape constanta, in ceea ce priveste creditele in moneda nationala, cat si partea imprumuturilor in valuta. In masura in care au reusit sa incaseze de la clienti rate la creditele vechi, bancile au acordat imprumuturi noi. Februarie este luna in care se vede prima ameliorare a creditarii, in special pe parte de valuta, dupa trei luni in care aceasta componenta a scazut continuu.
Totusi, pentru a doua luna consecutiv, firmele au avut mai mult succes in a accesa credite in comparatie cu populatia. Astfel, in vreme ce datoria in lei a populatiei catre banci s-a redus in februarie cu 202 milioane lei (0,5%), soldul creditelor acordate firmelor s-a majorat cu 188 milioane lei (0,44%). Aceeasi evolutie s-a inregistrat si pe partea imprumuturilor in valuta, unde stocul a scazut cu 19 milioane euro la populatie, dar a urcat cu 38 milioane euro pe segmentul companiilor.

 

La sfarsitul lunii februarie, populatia datora bancilor 102,9 miliarde lei, din care 40,38 miliarde lei si 14,57 miliarde euro. In acelasi timp, companiile aveau de platit credite de 104 miliarde lei, din care 43,37 miliarde lei si 14,17 miliarde euro. In contextul in care platile intre firme se desfasoara cu dificultate, iar o parte din acest blocaj este generat de modul greoi in care statul isi onoreaza datoriile catre firme prestatoare, companiile au fost determinate sa apeleze, pe langa credite, si la depozitele proprii. Astfel, firmele si-au redus cu un miliard de lei (2,43%) soldul depozitelor in lei si cu 111 milioane euro (1,9%) pe cel al depozitelor in valuta. In contrast cu firmele, populatia si-a sporit economiile in lei cu aproape 1,5 miliarde lei (2,74%) si pe cele in valuta cu 6,6 milioane euro (0,1%).

Unde sunt banii imprumutati de Finante?
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a atras de la banci, cu sprijinul indirect al BNR, peste 20 miliarde lei, din care aproape 13 miliarde lei in ianuarie si februarie. Potrivit lui Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, circa 6 miliarde lei au reprezentat emisiuni de titluri de stat ajunse la scadenta. Restul de circa 7 miliarde lei ar trebui sa se regaseasca in economie, intrucat dupa cum declara recent Bogdan Dragoi, secretar de stat in MF, banii atrasi de Finante sunt trimisi in economie in 24 de ore, prin plati catre companii, dar si prin salarii si pensii. Cum cea mai mare parte a acestor bani s-a indreptat catre companii, prin plata datoriilor restante si rambursarea de TVA, o parte din acestia ar fi trebuit sa se regaseasca in depozite la banci. Dar depozitele acestora au scazut.

 

"Dupa ce si-au recuperat o parte din datorii de la stat, firmele si-au platit partenerii si taxele restante catre stat. Totusi, firmele de constructii au inca de recuperat sume considerabile de la stat, ceea ce le afecteaza puternic activitatea. Pe de alta parte, este posibil ca unele firme sa nu-si mai tina banii in conturi si sa apeleze la transferurile cu cash. Daca statul nu-i ramburseaza TVA cu lunile, omul de afaceri ce sa faca? E obligat sa caute solutii", spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Se pare totusi ca banii s-au reintors la Ministerul de Finante, spune Chidesciuc, deoarece numerarul in circulatie s-a redus in februarie, adica sunt mai putini bani in afara sistemului bancar, deoarece cererea de numerar s-a redus o data cu scaderea tranzactiilor de orice fel. "O lichiditate in crestere in sistemul bancar s-a resimtit in ultima perioada, fapt reflecat si de coborarea dobanzilor interbancare", a conchis Chidesciuc.

Cele mai citite

Neil Lennon, încă afectat de experiența din România: „Incredibil de neprofesionist”

Neil Lennon, fostul antrenor al Rapidului, încă resimte modul în care a fost tratat în România, după despărțirea de clubul giuleștean, și își dorește...

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Neil Lennon, încă afectat de experiența din România: „Incredibil de neprofesionist”

Neil Lennon, fostul antrenor al Rapidului, încă resimte modul în care a fost tratat în România, după despărțirea de clubul giuleștean, și își dorește...
Ultima oră
Pe aceeași temă