15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania, grupa accesibila

Romania, grupa accesibila

Potrivit tragerii la sorti care a avut loc ieri la Viena, echipa nationala feminina de handbal a Romaniei va juca in Grupa I preliminara cu reprezentativele Ucrainei, Portugaliei si Elvetiei, in cursa de calificare la turneul final al Campionatului European din 2010, competitie care, pentru prima data in istorie, se va desfasura in doua tari: Norvegia si Danemarca (9-19 decembrie a.c.). De asemenea in premiera, sistemul de calificare la turneul final, cu grupe preliminare in care se vor juca meciuri tur-retur, va fi la fel ca in competitia similara masculina, unde a fost deja implementat.
Radu Voina (foto), antrenorul echipei feminine de handbal a Romaniei, s-a declarat multumit de tragerea la sorti a grupei preliminare pentru CE din 2010 si a apreciat ca alaturi de Ucraina suntem favorite la calificarea pentru turneul final. "Asta a fost soarta noastra, sa jucam cu Ucraina, Portugalia si Elvetia. Eu zic ca e o tragere corecta si sta la indemana noastra, mai precis a fetelor, sa mearga la CE din 2010.

 

Teoretic, Romania si Ucraina sunt favoritele grupei, dar si Portugalia are o echipa periculoasa, pentru ca e aproape de Spania. Cred totusi ca deocamdata suntem peste ele. Logic ar trebui sa ne calificam, dar fiecare meci trebuie tratat cu seriozitate", a declarat Radu Voina dupa tragerea la sorti. Tehnicianul a spus insa ca este nemultumit de formatul nou al grupelor preliminarii, care a luat locul traditionalelor meciuri de baraj, sistem care va conduce la un calendar infernal pentru jucatoare. "Este pentru prima data la fete cand se joaca grupe, cu meciuri tur-retur. In aceste conditii, apar deplasari suplimentare care incarca programul si asa foarte condensat. Sper insa sa nu avem mari probleme", a spus Voina.

Sistem ca la masculin
Potrivit noului sistem, la turneul final vor evolua 16 echipe, singurele care au asigurata participarea in prezent fiind natiunile-gazda, Norvegia si Danemarca. In cursa pentru celelalte 14 locuri vor intra inca 29 de reprezentative, care vor sustine meciuri in grupele preliminare in intervalul septembrie 2009-mai 2010. Dintre acestea, cele mai slab cotate echipe, Finlanda si Marea Britanie, isi vor disputa un loc in grupele preliminare, meciurile tur-retur fiind programate in septembrie 2009. In final, vor exista sapte grupe a cate patru echipe: Grupa I: Romania, Ucraina, Portugalia, Elvetia; Grupa a II-a: Ungaria, Suedia, Cehia, Azerbaidjan; Grupa a III-a: Franta, Austria, Islanda  si invingatoarea din barajul Marea Britanie-Finlanda; Grupa a IV-a: Germania, Belarus, Slovenia, Italia; Grupa a V-a: Spania, Serbia, Turcia, Grecia; Grupa a VI-a: Rusia, Polonia, Slovacia, Muntenegru;
Grupa a VII-a: Croatia, Macedonia, Olanda, Lituania. Primele doua clasate din fiecare grupa se vor califica la turneul final, alaturi de Danemarca si Norvegia, in calitate de gazde.

» Tot prin tragere la sorti s-a stabilit ieri ca echipa nationala de handbal feminin a Romaniei Under 17 va juca in grupa intai preliminara, cu reprezentativele Cehiei, Danemarcei si Rusiei, in cursa de calificare la turneul final al Campionatului European din 2009. Turneul final al Campionatului European Under 17 va avea loc in perioada 25 iunie-5 iulie, in Macedonia.

» Rulmentul are adversara dorita
Conform tragerii la sorti efectuate ieri la sediul EHF din Viena, Rulmentul Brasov, vicecampioana Romaniei, va infrunta in semifinalele Cupei EHF la handbal feminin formatia spaniola SD Itxako, primul meci urmand a avea loc in deplasare. Vicecampioana Spaniei, care are in componenta doua romance, pe Cristina Mihai si Maria Melinte, se anunta un adversar destul de dificil pentru Rulmentul Brasov daca amintim ca in sezonul trecut SD Itxako a jucat finala Cupei EHF, pierduta in fata rusoaicelor de la Dinamo Volgograd (20-23, 25-27). Acest lucru nu le sperie insa pe ardelence. "E bine pentru noi, sansele sunt egale. Este echipa cu care ne-am dorit sa jucam, desi la acest nivel nu mai conteaza numele adversarei. Cel mai important este ca jucam returul pe teren propriu, in fata propriilor fani, si speram sa ne calificam in finala", a spus Carmen Amariei, una dintre cele mai valoroase jucatoare ale Rulmentului.
In cealalta semifinala se infrunta HC Leipzig (Germania) si Dinamo Volgograd (Rusia).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă