17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialGPS pe mijloacele de transport in comun

GPS pe mijloacele de transport in comun

» Autobuzele, troleibuzele si tramvaiele vor putea trece mai rapid de intersectiile cu semafoare inteligente.

» RATB vrea, cu ajutorul GPS-urilor, sa reduca intazierile pe care le au unele masini din cauza traficului aglomerat.

Mijloacele de transport ale RATB vor avea instalate GPS-uri care vor comanda culoarea verde atunci cand vehiculul se apropie de o intersectie dotata cu semafoare inteligente si este in intarziere. In acest fel, mijloacele de transport vor ajunge in statii la timp, fara a mai exista intarzieri mari, provocate de traficul aglomerat. Deocamdata, sistemul GPS a fost instalat pe un tramvai, un troleibuz si un autobuz.

Fara intarzieri
Folosirea sistemului GPS pentru a comanda culoarea verde este valabila doar in cele 140 de intersectii in care au fost deja instalate semafoare inteligente. La apropierea vehiculului RATB de intersectie, acestuia i se va da unda verde daca se afla in intarziere, conform informatiilor citite de un sistem computerizat inclus in programul de management al traficului. Mijloacele RATB care ar urma sa soseasca in statii in avans vor fi lasate sa astepte putin, astfel incat sa se respecte cat mai bine orarul de succedare in statii. "Pana in prezent, sistemul a fost instalat pe un tramvai, un troleibuz si un autobuz", a declarat Mihai Vladarau, seful Serviciului Relatii Publice de la RATB.

In fiecare intersectie exista o serie de senzori care masoara la secunda traficul din intersectie si care vizualizeaza masinile care se apropie. Timpii de semaforizare se schimba, in functie de aglomeratie, astfel incat sa se fluidizeze circulatia. Reprezentantii autoritatilor spera ca acest sistem sa ajute la imbunatatirea traficului general din Capitala cu circa 15% in urmatorii ani.

Extinderea sistemului
Echipamente GPS urmeaza sa fie instalate pe toate cele 300 de autobuze noi ale RATB. "Vor fi montate aceste sisteme de fluidizare a traficului si pe cate o masina a Politiei, a pompierilor si pe o ambulanta. Timpul de verde de la semafor se va modifica pentru aceste mijloace prioritar, astfel incat sa ofere un timp de libera trecere mai lung. Am reusit sa incheiem instalarea semafoarelor inteligente pentru 140 de intersectii din cele 500 existente in Bucuresti", a afirmat Claudiu Balan, directorul tehnic al serviciului de trafic si management al UTI. Centrul de control al sistemului de management al traficului vizualizeaza intersectiile in perimetrul inelului central al orasului, pe axa nord-sud cuprinsa intre Casa Presei Libere-Arcul de Triumf-Piata Victoriei-Piata Romana-Universitate-Piata Unirii-sincai, Bd. Carol-Regina Elisabeta-Opera, Decebal-Unirii-Libertatii, unde au fost montate semafoare inteligente.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă