1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialRiscul crizei: proteste sociale spontane si violente

Riscul crizei: proteste sociale spontane si violente

» Romania se afla printre cele mai expuse tari europene la riscul de miscari si proteste sociale puternice, din cauza crizei economice si a cresterii somajului, arata un raport al publicatiei britanice "The Economist".

» Unii analisti considera ca riscul cel mai mare nu vine dinspre miscarea sindicala, bine divizata si tinuta sub control de autoritati, ci dinspre protestele sociale spontane si violente.

Riscul unor proteste sociale puternice, cauzate de criza economica si care ar putea provoca instabilitate politica, este foarte ridicat in Romania, dupa cum estimeaza analistii de la Economist Intelligence Unit. Aprecierea lor vine nu doar pe fondul instabilitatilor politice din primii ani postdecembristi, ci si tinand cont ca in acest an sunt alegeri prezidentiale. "Turbulentele au fost notabile in perioadele de declin economic", amintesc economistii britanici, precizand ca in perioadele 1990-1992 si 1996-1999 instabilitatea politica a fost crescuta, pe fondul problemelor economice insurmontabile.

Specialistii de la Londra argumenteaza ca "situatia economica si cresterea somajului majoreaza spectrul turbulentelor sociale din Romania, tara a carei iesire din comunism a fost cea mai violenta din Europa de Est, cu exceptia fostei Iugoslavii". Analiza se refera la experientele Romaniei din anii ‘90: "revolte politice violente, conflicte interetnice, demonstratii violente si proteste ale sindicatelor care au presupus inclusiv blocarea soselelor si cailor ferate".

Romania este mai expusa decat alte state din zona si pentru ca populatia are un nivel ridicat de insatisfactie si nu are incredere in institutiile politice. Pe de alta parte, partidele autohtone au manevrat adesea sindicatele in favoarea propriilor jocuri politice. Disponibilizarile si falimentele din ce in ce mai frecvente din siderurgie, industria textila sau cea a constructiilor, dintre care cea mai de amploare se anunta a fi concedierea a peste 12.000 de angajati ai Companiei Nationale de Cai Ferate, nu vor ramane fara raspuns, au amenintat sindicalistii. Astazi, sindicate ale profesorilor, functionarilor publici si politistilor vor picheta prefecturile din toata tara, precum si sediile partidelor de guvernamant. "Este clar ca nemultumirea creste in randul sindicalistilor, iar oamenii vor reactiona. Ni se spune ca trebuie sa strangem cureaua si sa fim solidari.

 

Dar cum sa fie solidari niste oameni care traiesc de pe o zi pe alta cu unii care castiga 70-80 de milioane pe luna?", ne-a declarat Marius Nistor, vicepresedinte al CNSLR Fratia si seful sindicatului profesorilor "Spiru Haret". Liderul sindical spune ca salariatii pe care ii reprezinta simt ca deconteaza pe pielea lor "acoperirea unei gauri in bugetul Romaniei, provocata de politicieni si de bancile care au dus o politica iresponsabila". Analistul economic Ilie serbanescu este de acord ca riscul de miscari de protest puternice este foarte ridicat. In opinia sa, principalele doua motive ale tensiunii sunt "faptul ca in alegeri s-a mintit baban, iar acum masurile luate contrasteaza prea tare cu ceea ce s-a promis atunci, dar si ca nimeni nu spune ce va veni si la ce sa ne asteptam".

Riscul ca in Romania sa izbucneasca miscari sindicale de strada ca in anii ’90 este redus, considera insa politologul Cristian Parvulescu. "Miscarea sindicala este relativ sub control si se afla in negocieri permanente cu autoritatile. Romania nu a mai avut o miscare sindicala coerenta de la inceputul anilor ’90. Toate guvernarile au mizat pe diviziunile existente intre sindicate, pe faptul ca ele nu au o viziune comuna, deci nu au forta."

Sindicatele nu mai au puterea de pe vremea cand Miron Cozma facea legea in tara si nici autoritatile si serviciile secrete nu mai sunt dispuse sa tolereze sau sa se foloseasca de miscari de protest care pot degenera. Mai mult, spune Parvulescu, PSD – partidul care controleaza cel mai bine sindicatele – este acum la putere, iar multi lideri si fosti capi sindicali au ajuns in pozitii de decizie in administratia centrala. "Ministerul Muncii este condus de un fost lider sindical, Marian Sarbu, care, chiar daca este mai putin acceptat, cunoaste suficienta lume pentru un dialog cu sindicatele", spune politologul.

Romania s-ar putea confrunta insa cu miscari spontane si violente de strada, asa cum s-a intamplat recent in tarile baltice si in Irlanda. Diferenta va fi ca in Romania aceste miscari vor fi "fulger, dezorganizate" si se vor stinge rapid, pentru ca "la noi nu exista o cultura a conflictului social, nu putem compara Romania cu Franta".

» La altii
In topul tarilor cu risc ridicat de miscari sociale, Romania se afla pe locul 66 din 165. Din statele europene nou-intrate in UE, doar Estonia si Lituania ne depasesc. In tari precum Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Slovenia sau Polonia, riscul este mai redus, considera Economist Intelligence Unit. Tara cu riscul cel mai mic de instabilitate ca urmare a crizei economice este Norvegia. In Europa de Est si in apropierea Romaniei, exista trei tari pe care analistii le considera cu risc extrem de ridicat de proteste sociale: Republica Moldova, Ucraina si Bosnia-Hertegovina.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă