-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCriza economica tensioneaza climatul social

Criza economica tensioneaza climatul social

Aflata abia la inceput in ceea ce priveste efectele asupra populatiei, criza economica a generat deja miscari de strada si tensiuni sociale pe teritoriul batranului continent. Pe langa recentele manifestatii ale sindicatelor din Franta, o serie de alte tari din Uniunea Europeana s-au confruntat deja de la inceputul anului cu proteste care, in unele cazuri, au dus la demisia unor guverne.
In Bulgaria, dupa mai multe manifestatii ale agricultorilor, care protestau impotriva coruptiei ce a dus la suspendarea unei parti din fondurile europene, manifestatiile au inceput sa ia un caracter strict social. Pe 9 martie, cateva mii de muncitori din siderurgie – unul dintre sectoarele economice grav afectate de criza la nivel mondial – au cerut in strada mentinerea locurilor de munca si plata salariilor restante, pretinzand totodata interventia guvernului pentru salvarea combinatului Kremikovti. Cateva zile mai tarziu, mii de politisti au demonstrat la Sofia pentru a cere – fara succes – marirea lefurilor cu 50%.

Capitala Cehiei, tara care detine in prezent presedintia UE, a cunoscut pe 12 martie o manifestatie paneuropeana a fermierilor. Mii de agricultori din Cehia, Austria, Slovacia, Slovenia si Polonia au marsaluit la Praga pentru a cere cresterea pretului de achizitie la lapte si subventii mai mari pentru intregul sector agricol.
In Germania, 15.000 de angajati ai Opel, germani, dar si maghiari si slovaci, au demonstrat in februarie pentru a cere companiei-mama – gigantul auto american General Motors, aflat intr-o situatie extrem de dificila in Statele Unite – sa renunte la inchiderea de fabrici in Europa.
In Grecia, tensiunile sociale generate de uciderea de catre politie a unui adolescent au fost dublate anul acesta de proteste ale sindicatelor. Peste 2,5 milioane de muncitori si fermieri au organizat in mod repetat demonstratii, acuzand guvernul de la Atena, si nu numai, ca vizeaza iesirea din criza prin sacrificarea exclusiva a veniturilor mici.

In Irlanda, peste 100.000 de protestatari au denuntat, in a doua jumatate a lunii februarie, reducerea finantarii pentru programele guvernamentale, dar si salvarea cu bani de la buget a bancilor amenintate de faliment. Pe coasta Marii Baltice, in Letonia – una dintre tarile cele mai grav afectate de criza – protestele degenerate in violente au dus la demisia guvernului in luna februarie. Executivul leton a devenit astfel primul guvern din UE care este rapus de criza. La nivelul intregii Europe, demisia guvernului leton a fost devansata de cea a cabinetului din Islanda. Tot in zona baltica, Lituania a avut parte de proteste violente inca din luna ianuarie, cand mii de demonstranti au luat cu asalt Parlamentul pentru a protesta impotriva planului de austeritate propus de guvern. Ceva mai la vest, in Polonia, miile de muncitori din industria armamentului si cei din sectorul energetic din Gdansk au demonstrat la inceputul lunii martie impotriva reducerilor bugetului Apararii si impotriva concedierilor.

In Marea Britanie, protestele au avut o latura mai putin placuta, fiind indreptate indirect impotriva politicii fundamentale a UE privind libera circulatie a fortei de munca. Pe 5 februarie, angajatii britanici ai grupului energetic francez Total au renuntat la protestele privind angajarea de muncitori italieni, dupa ce compania a fost de acord sa  angajeze mai multi britanici la o rafinarie din Lindsey. Valul de nemultumiri sociale a generat proteste si pe coasta Atlanticului, in Portugalia. Sute de mii de muncitori lusitani au iesit in strada in urma cu doua saptamani, acuzand guvernul socialist ca prin politicile sale favorizeaza bogatii si genereaza somaj in randul salariatilor cu venituri mici. In Ungaria, unde din cauza cheltuielilor excesive ale guvernului criza economica a inceput inainte de problemele financiare globale, Ziua Nationala a fost prilejul izbucnirii nemultumirilor sociale. Pe 15 martie, violentele de strada de la Budapesta, care au fost calmate de politie cu gaze lacrimogene, s-au limitat insa la grupurile extremiste ce denunta politicile guvernului in general, nu numai pe cele economice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă