0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialCrin Antonescu, noul presedinte al PNL. Orban a fost ales prim-vicepresedinte

Crin Antonescu, noul presedinte al PNL. Orban a fost ales prim-vicepresedinte

Crin Antonescu a fost ales presedinte al PNL de catre delegatii prezenti la Congresul Extraordinar al partidului, invingandu-l pe contracandidatul sau fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Crin Antonescu a obtinut  873 de voturi, iar Calin Popescu Tariceanu 546 de voturi (12 voturi au fost declarate nule).

După ce l-au ales pe Crin Antonescu în fruntea PNL, liberalii au ales sâmbătă dimineaţă prim-vicepreşedinte partidului, pentru care şi-au anunţat candidatura patru membri importanţi: vicepreşedintele Ludovic Orban şi primarul Bacăului, Romeo Stavarache. Înainte de începerea votului, Teodor Atanasiu şi Marin Petrache, liderul filialei Ilfov, au anunţat că îşi retrag candidatura la funcţia de prim-vicepreşedinte.

Ludovic Orban a reuşit să-i convingă pe delegaţii la Congresul extraordinar al PNL să-l voteze, astfel încât a reuşit să obţină funcţia de prim-vicepreşedinte, în defavoarea lui Romeo Stavarache, Orban urmând să facă echipă cu Crin Antonescu, noul preşedinte al liberalilor.
Ludovic Orban a obţinut 947 de voturi, Romeo Stavarache-354, iar 12 au fost declarate nule. Teodor Atanasiu şi Marin Petrache şi-au retras candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, astfel că în cursă au rămas doar Ludovic Orban şi Romeo Stavarache.

Petrache a spus că Ludovic Orban a fost "sufletul campaniei" pe care a dus-o Antonescu şi a susţinut că trebuie lăsaţi să fie o echipă. Anterior, şi Teodor Atanasiu s-a retras din cursă. Cel care a câştigat competiţia va fi practic numărul doi în partid, mâna dreaptă a preşedintelui PNL. Pe lângă înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, statutul a introdus o nouă modalitate de alegere a conducerii centrale.

 

Tensiuni si altercatii la vot

 

Cel mai important moment al Congresului Extraordinar al PNL, alegerea presedintelui partidului, a durat mult mai mult decat era estimat. Procedura de vot a inceput, cu intarziere, in jur de 16.30 si s-a incheiat dupa ora 20.30, iar  numaratoarea voturilor a durat peste doua ore. Timpul alocat votului a fost "folosit" de unii pentru a manca, de altii pentru a-si pune in acord votul in delegatie, iar de altii pentru a se certa. Unul dintre cele mai aglomerate locuri de la Congres a fost spatiul in care candidatul la functia de vicepresedinte al partidului, Relu Fenechiu, a amplasat aparate de facut cafea si ceai delegatilor, gratuit. "Bem o cafea de la Fenechiu?", se indemnau, pe hol, liberalii.

Liderul PNL Giurgiu, Lucian Iliescu, a avut o altercatie cu un coleg de filiala, Cezar Magureanu. "Domnul Magureanu a renuntat la vot si s-a dus acasa. A fost o discutie cu dansul, a vrut sa ne minta, si a plecat. Eu nu cred ca a spus el ca a fost agresat", a fost raspunsul lui Iliescu, intrebat despre incident. Pe holuri se auzea ca cearta celor doi, care dupa unii s-ar fi lasat si cu violenta fizica, s-ar fi iscat din pricina infiintarii functiei de prim-vicepresedinte si a liderului care ar trebui s-o ocupe. "Este de ajuns ca l-am deconspirat astazi ca un om mincinos si este suficient, pentru ca acuma el in fata noastra apare ca un om fara cuvant. Nu il pedepism, decat ca se va autopedepsi", a afirmat Iliescu.

In discutiile libere, pe holuri, unii delegati marturiseau si ca isi vor acorda votul celor care platesc mai bine, mai ales ca PNL este in opozitie. Si in sala de sedinte, unde au fost amplasate cabinele de vot si urna, au aparut unele incidente. Un delegat si-a uitat buletinul de identitate la cei care i-au inmanat buletinul de vot, altii au fost mustrati ca lasau sa se vada cu cine au votat. La fililala Dambovita, liderul Ludovic Orban nu era in sala cand a fost strigat sa-si dea votul, absent fiind si supleantul. Orban a aparut insa mai tarziu in fata urnei.

 

Tensiunea lucrarilor Congresului au mai fost ponderate de interventii ale presedintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, care a condus sedinta. La un moment dat, acesta si-a recitat o epigrama la adresa actualei guvernari: "Sunt semnele primaverii, iarna si-a luat neaua, Boc sa-si ia bocceaua!". Dupa cum transmite NewsIn, votul a fost secret, pe buletine de vot, iar delegatii au fost strigati nominal, in ordinea alfabetica a filialelor.

 

Cine este Crin Antonescu? 

 

George Crin Laurentiu Antonescu s-a nascut pe 21 septembrie 1959, la Tulcea. Cariera lui Crin Antonescu a inceput ca simplu profesor de istorie (in Tulcea si Vaslui), muzeograf (Tulcea), deputat (din 1992-2008) in Parlamentul Romaniei si Ministrul Tineretului si Sportului in 1997-2000. In acest timp evolueaza in structura de partid devenind vicepresendinte PNL din 1995 si liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor din Romania intre anii 1996 – 1997 si 2002 – 2004. In 2008 schimba candidatura de la Camera Deputatilor la Senat si castiga un loc de senator reprezentand Sectorul 1, Bucuresti.

In 1985 a absolvit Universitatea Bucuresti, Departamentul Istorie-Filozofie. Intre anii 1985 si 1989 a fost profesor de istorie in Tulcea si Vaslui; in perioada 1989-1990 a fost muzeograf in Tulcea, iar intre anii 1990 si 1992 a predat la liceul "Spiru Haret" din Tulcea. Este vaduv si are o fata in varsta de opt ani. A fost ministrul tineretului si sportului in guvernul CDR in perioada 1997-2000.

 

Ce vrea noul presedinte al PNL?

 

Crin Antonescu a declarat, in discursul sau de prezentare, ca vrea si poate sa fie un presedinte al PNL care sa fie in mijlocul liberalilor, si nu in varf, care sa stea drept si puternic in fata adversarilor politici, nu sa priveasca de sus lupta, un presedinte la care sa fie usor de ajuns.

"Cred ca presedintele PNL nu trebuie sa fie in varf, ci in mijloc. Nu suntem un partid de functionari, ci de actionari in care mereu presdintele partidului va trebui sa ramana doar coleg cu omul care de-abia s-a inscris. In mijlocul PNL si nu in varf, presedintele PNL nu trebuie sa fie sus, ci in fata. Presedintele PNL trebuie sa fie primul care da piept cu societatea cu adversarii politici care poate sta in picioare drept, puternic, in fata a ceea ce inseamna lupta politica, nu sta undeva sus, la presedintele PNL e usor de ajuns, pentru ca trebuie sa fie un simbol si nu un sef", a sustinut Crin Antonescu, noul presedinte al PNL.

Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă