» O grupare de traficanti de persoane care a racolat si transportat in Cehia peste 100 de cetateni romani, in vederea exploatarii prin munca, a fost anihilata ieri de procurorii Biroului teritorial Botosani al DIICOT.
» Deposedati de acte si agresati, romanii, domiciliati in zone sarace ale Moldovei, si-au povestit calvarul anchetatorilor.
» Din declaratiile acestora reiese ca reteaua apela de multe ori la violenta si chiar la amenintari la adresa membrilor familiilor lor, care ramasesera in tara.
Opt botosaneni au fost "saltati" ieri de DIICOT sub acuzatia ca au exploatat peste 100 de romani in Cehia. Traficantii, cu varste de pana la 35 de ani, din Botosani, sunt acuzati ca, incepand din 2002, au racolat peste 100 de persoane, carora le-au promis locuri de munca bine platite in Cehia. In momentul in care ajungeau la destinatie, muncitorii erau lasati fara acte si apoi exploatati prin munca.
"Persoanele racolate proveneau din mediul rural, din familii cu o stare materiala precara. Acestora li se promiteau salarii de peste 1.000 de euro, dar cand ajungeau acolo ramaneau fara acte si erau pusi la munca. In plus, erau cazati in conditii insalubre", au precizat surse din interiorul anchetei, citate de AGERPRES. Pe langa botosaneni, reteaua a racolat si locuitori din localitati ale judetelor invecinate.
Ieri, anchetatorii au facut perchezitii si la domiciliile a trei dintre cele opt persoane.
Gabriel Mihailescu, seful Biroului local de Lupta impotriva Crimei Organizate Botosani, a declarat ca la perchezitiile domiciliare nu au fost gasiti nici bani si nici documente care sa ajute prea mult cursul anchetei, avand in vedere ca infractiunile de care sunt banuiti cei perchezitionati s-au petrecut acum multi ani. "Exista si un cap al acestei retele, insa el este plecat in Italia impreuna cu sotia sa. Probabil acesta va fi anchetat in lipsa", a declarat Mihailescu. Inca nu se stie daca in Italia, liderul retelei are aceeasi ocupatie ca si Cehia.
Tot ieri au fost audiati si cativa martori, botosaneni care au fost dusi de membrii retelei la munca in Cehia. Din declaratiile acestora reiese ca reteaua apela la violenta si chiar la amenintari la adresa membrilor familiilor din tara. Castigurile obtinute din exploatarea prin munca a celor racolati sunt estimate la milioane de euro.
Pentru anihilarea retelei, procurorii de la DIICOT Botosani au colaborat cu politistii de la Biroul de Crima Organizata si lucratorii de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera. Cele opt persoane retinute vor fi prezentate judecatorilor Tribunalului Botosani cu propunerea de arestare preventiva.