» Aproape 1.300 de hectare de padure din Bucovina au fost restituite bistritenilor din Josenii Bargaului.
» Padurile valoreaza 20 de milioane de lei.
Dupa numeroase procese, scandaluri publice, interpelari parlamentare si atacuri in presa, Prefectura Suceava a retrocedat 1277 de hectare de padure aflata pe teritoriul cadastral a comunelor Poiana Stampei si Dorna Candreni, comunei bistritene Josenii Bargaului. Comuna s-a ales asadar cu padure in valoare de circa 20 de milioane de lei noi. Anuntul a fost facut de prefectul judetului Suceava, Sorin Popescu in urma deciziei Comisiei Judetene de Fond Funciar Suceava. Bargauanii au depus solicitarea in baza legii 247/2005 pentru reforma in domeniul proprietatii. "Era cazul. Ni s-a retrocedat diferenta de suprafata. Cealalta am primit-o in urma cu trei ani", a declarat bucuros primarul comunei Josenii Bargaului, Tudorel Ciotmonda. Subiectul padurilor graniceresti, extrem de delicat, a inflamat spiritele inclusiv in plan local unde primaria se afla in conflict deschis in instanta cu o Asociatie granicereasca locala.
17 primarii ale comunelor bistritene detin paduri pe teritoriul cadastral al judetului Suceava, unele retrocedate, altele nu inca. Bistritenii au depus in timp zeci de plangeri la Prefectura Bistrita-Nasaud, nemultumiti de felul cum se inteleg cu autoritatile din Suceava si de faptul ca padurile lor sunt exploatate ilegal. O parte dintre padurile care au fost retrocedate ar putea fi administrate, pe viitor, de catre ocoale silvice private. De altfel, aceasta era si traditia in Transilvania inainte de instaurarea regimului comunist.
Padurile primite in secolul al XVIII-lea de la imparateasa Maria Tereza de catre 44 de asezari din Bistrita-Nasaud, cunoscute sub denumirea de "paduri graniceresti", au fost si continua sa fie subiect de disputa intre juristii care aplica legile proprietatii, dar si dosare in cercetarea Politiei si a instantelor din Bistrita-Nasaud si Suceava.
Comuna Josenii Bargaului din judetul Bistrita-Nasaud, revendica in instanta si carierele de piatra din satul Dornisoara, comuna Poiana Stampei, motiv de nemultumire pentru sucevenii care se tem ca vor ramane fara locuri de munca si fara surse de venit.