Inca o data s-a dovedit ca lui Ion Iliescu nici prin gand nu-i trece sa se retraga in liziera partidului, in acest an electoral greu. Cu siguranta nu o va face nici in 2010, cand spera ca adversarul Traian Basescu nu va mai ramane locatar la Cotroceni intrucat va pierde alegerile prezidentiale. Cine crede ca Iliescu a ajuns un politician de rezerva, care se multumeste doar cu prezenta la prezidiu alaturi de Mircea Geoana, inseamna ca nu a inteles pana astazi cine conduce, de fapt, acest partid in lupta cu actualul sef al statului. Tot ce s-a spus despre indepartarea fostului presedinte de la comanda partidului nu a fost altceva decat un simulacru de social-democratie, menit sa arate unor cadre mai tinere ca si in PSD exista deschidere spre o reforma interna. In realitate, Iliescu a ramas tot timpul in fata, unde se iau decizii importante, in scopul mentinerii in ofensiva a partidului pentru castigarea razboiului cu institutia Traian Basescu.
Cea mai buna dovada este atacul de la inceputul acestei saptamani, cand presedintele de onoare a declarat ca seful statului nu este omul de care sa aiba nevoie Romania. Este prima data cand Iliescu nu-l mai considera pe Geoana "prostanac", fiind de acord in totalitate cu aprecierea conform careia "tara a avut de pierdut in acesti cinci ani prin prezenta lui Basescu la Cotroceni". Cu putin timp inainte, presedintele Senatului declarase "pe sticla" ca presedintele si-a epuizat "potentialul de schimbare si menirea politica pozitiva" si ca de aceea el trebuie sa plece in decembrie. A fost un raspuns la ironiile aruncate de Basescu la postul national la adresa liderului pesedist, caruia i s-a imputat lipsa de bun-simt fata de cel care l-a ajutat sa nu piarda functia daca PSD ramanea in opozitie. Situatia pare simpla, la prima vedere. Social-democratii s-au vorbit sa-l faca tandari pe adversarul de moarte de la Cotroceni scotandu-l pe Iliescu la inaintare.
Asa poate fi interpretat gestul ex-presedintelui pesedist de cei care nu vor sa ajunga cu analiza mai jos de asfaltul electoral. Pe urma, este gresit sa se creada ca prezicerile unui comunist privind apusul capitalismului sunt niste simple afirmatii facute intr-un moment de suparare cauzat de decizia lui Geoana de a-l aduce pe Cozmin Gusa intr-o pozitie de consultant. Lui Ion Iliescu nu-i place maruntisul, adica sa stea la indaratul unor hotarari care sa-i afecteze autoritatea. A iesit la atac nu pentru a-i intinde o mana de ajutor "prostanacului", pe care nu-l inghite, ci pentru a da un semnal clar atat clasei politice, cat si electoratului – acela ca Iliescu nu a pierdut razboaiele mari, chiar daca nu mai detine o functie executiva. Cu alte cuvinte, cata vreme traieste el, nimeni sa nu-si inchipuie ca poate sa faca ce vrea in partidul pe care l-a fondat impreuna cu alti tovarasi din PSD. Este un avertisment dat direct lui Geoana, care ar trebui sa inteleaga, printre altele, ca statutul sau de candidat pentru prezidentiale nu este sigur, chiar daca unii, precum "Vanghele", au alta parere.
Pe presedintele fondator il deranjeaza inclusiv faptul ca actuala conducere, dispusa sa faca din PSD "un partid de handicapati" (aluzie la infiltrarea mercenarului Gusa), nu profita de imprejurarile economice pentru a critica mai tare sistemul capitalist din cauza caruia ar avea de suferit "oamenii muncii" ca urmare a disponibilizarilor in masa. Nu m-ar surprinde ca, in campania electorala, sa-l auzim pe Ion Iliescu vorbind despre greseala de a privatiza intreprinderile de stat pentru a le vinde strainilor. Regreta si astazi trecutul multilateral dezvoltat pentru care a militat ani de zile. Altfel nu se explica de ce nu vrea sa lase fraiele partidului din mana si sa se retraga la pensie. Pozitia lui nu este una de "consultanta", nu vrea un astfel de statut, ci una de lider autoritar, dispus sa candideze, daca este nevoie, pentru orice functie. Loveste in Traian Basescu de la prezidiul PSD, din postura unui fost sef de stat nemultumit de un inalt demnitar care ameninta tot timpul musuroiul pesedist cu procurorii DNA.
Se pare ca incetarea urmaririi penale intr-un dosar legat de mineriada din iunie 1990 l-a facut pe Ion Iliescu sa iasa voios din transee si sa se implice activ in viata de partid, ca un adevarat conducator socialist. Din acest motiv, conditia impusa referitor la venirea lui Gusa – "ori el, ori eu" –, facuta pe un ton amenintator, nu este exclus sa fie valabila la un moment dat si pentru presedintele PSD, care de acum inainte are doi adversari: Nastase si Iliescu. Reduta lui Geoana va slabi daca acesta va continua sa-l sustina pe "strainasul" Gusa cu scopul declarat de a contribui la intarirea organizatiei din Transilvania. Iliescu il va toca marunt, avand sustinerea unor baroni locali care nu-l inghit deloc pe liderul social-democrat. Prin urmare, Ion Iliescu va incerca sa-si impuna pe fata puterea in PSD prin doua cai. Prima: izolarea lui Geoana si readucerea in prima linie a lui Nastase. A doua: continuarea atacurilor impotriva lui Traian Basescu de pe pozitia de conducator de partid caruia nu-i plac nici actuala coalitie de guvernare, nici economia organizata in sistem capitalist. Concluzia: Iliescu a ramas un politician vital pentru PSD, indiferent ce-ar spune Mircea Geoana.