15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialEfectul "Slumdog"

Efectul „Slumdog”

» "Slumdog Millionaire", globalizarea si recesiunea economica au focalizat atentia producatorilor occidentali asupra Bollywoodului.

» In viitorul apropiat, britanicii vor produce opt filme in India, in timp ce, de partea cealalta, Bollywoodul deja importa vedete occidentale precum Kylie Minogue sau Sylvester Stallone.

» Dincolo de Ocean, Hollywoodul apeleaza la bani din Bollywood pentru a-si sustine proiectele si produce filme pe calapod indian pentru a castiga piata Asiei de Sud.

Numiti-l efectul "slumdog", globalizare sau o consecinta a recentei upgradari tehnologice a Bollywoodului – dupa o perioada de prospectari prudente, producatorii vestici par sa se indrepte tot mai decis spre India, titreaza Times, fara a mentiona insa ca dincolo de euforia unor cuvinte ca "globalizare" sau "emancipare tehnologica" e argumentul decisiv al crizei economice, care obliga studiourile sa-si restranga activitatea sau sa-si externalizeze productiile, luand exemplu de la un fastuos film cu buget mic (11 milioane lire sterline) ce a dat lovitura mizand pe logistica performanta si ieftina a unei alte industrii cinematografice.

"India e urmatoarea destinatie cinematografica a lumii"
Danny Boyle, regizorul filmului "Slumdog Millionaire", e insa britanic, iar exploratorii de ultima ora ai resurselor cinematografiei indiene nu vin atat de la Hollywood, cat din versatila Anglie. Inca de anul trecut – continua Ben Hoyle, corespondentul Times –, Marea Britanie si India au parafat un acord care incurajeaza regizorii din cele doua tari sa lucreze in "curtea vecinului" (metaforic vorbind). Anul acesta, Consiliul Britanic al Filmului a trimis o delegatie de regizori britanici in India pentru a dezvolta legaturi intre industriile cinematografice ale celor doua state. Apoi a venit "Slumdog", cu cele opt premii Oscar si incasari de 150 milioane lire sterline in toata lumea. "A spart tiparele", declara David Thomson, directorul BBC Films. "Succesul international al filmului a aratat ca oamenii sunt mai interesati de povesti din alte spatii culturale decat am crezut noi."

 

El spera ca ecoul "Slumdog" il va ajuta sa stranga bani pentru doua proiecte in Asia de Sud (un serial politist si un lungmetraj mai special, despre un elefant cuprins de amoc). Abordarea sa este in linia deschisa de Boyle: actori, figuranti si echipa tehnica de indieni. Cel mai ambitios proiect anglo-indian este "Indian Summes", a carui tema o constituie violentele hindu-musulmane din 1947, pe fundalul marilor dislocari de populatii de atunci. In acest context este prezentata povestea de dragoste dintre Jawaharlal Nehru, primul-ministru al proaspetei tari, si Edwina Mountbatten, fermecatoarea sotie a ultimului guvernator al Marii Britanii in India, in timp ce tara, pe cale sa-si castige independenta, se prabuseste in jurul lor. Tim Bevan, co-director al Working Title, casa care produce acest film, doreste ca intregul film sa se turneze in tara din sudul Asiei. "India e urmatoarea destinatie cinematografica a lumii si timpul ei a venit. E in spiritul timpului", spune euforic Bevan, care a incredintat filmul regizorului Joe Wright ("Atonement"/"Ispasire").

 

Nu doar Working Title s-a indreptat spre India. Leslee Udwin, producatorul hitului din 1999 "East is East", o comedie despre o familie anglo-asiatica, va turna o continuare, "West is West", in Punjab, spre sfarsitul anului. Lui ii urmeaza Graham Broadbent, producatorul peliculelor "Becoming Jane"/"Devenind Jane" si "In Bruges", care face castingul pentru o ecranizare a romanului "These Foolish Things"/"Acele lucruri nebunesti" de Deborah Moggach, un text despre un azil de batrani pentru pensionari britanici, localizat in Bangalore. De asemenea, Gurinder Chandha, regizorul peliculei "Bend it Like Beckham", are doua proiecte in India, in timp ce David Thomson, directorul BBC Films, are doua filme in lucru.

Kylie Minogue, la Bollywood, pentru 100.000 de lire sterline pe zi
De partea cealalta, dupa promo-ul facut de "Slumdog", ambitiile Bollywoodului au crescut, scrie si The Independent. Astfel, Kylie Minogue este ultima achizitie de lux a prolificei industrii cinematografice indiene. Contra unui onorariu de 100.000 de lire sterline pe zi, ea va performa, sub bagheta lui Akshay Kumar, in probabil cel mai scump film produs vreodata in Bollywood: "Blue". Filmul va costa 20 milioane de lire sterline – o bagatela pentru standardele hollywoodiene – si e unul muzical, insa diferit de cele indiene uzuale. "Avem nevoie de cateva piese bine alese, care sa impresioneze publicul, intrucat acesta nu e un film indian obisnuit, in care se canta tot timpul. Vrem ca acest film sa ne duca la un alt nivel cinematografic." Kumar, pe de alta parte, nu se afla la prima colaborare cu un artist occidental; filmul sau anterior, "Singh Is Kinng", a fost realizat in colaborare cu Snoop Dogg, care a realizat piesa ce deschide filmul.

 

Sylvester Stallone si Brandon Routh ("Superman Returns") joaca intr-o alta productie bollywoodiana, "Kambakkht Ishq", in care mai apare si Denise Richards. Insa, in timp ce Stallone si Routh sunt elefanti care s-au dus sa moara la Bollywood, asemenea fotbalistilor care pleaca in Japonia la sfarsitul carierei, Kylie este o vedeta actuala – semn ca "Slumdog" a transformat India intr-o destinatie cu un mic potential de cool. si, desi se afla intr-o zona saraca a lumii, Bollywoodul furnizeaza fanteziile a peste doua miliarde de oameni, industria indiana de film stand pe un buget de 2,2 miliarde dolari, care va creste la 3,3 miliarde pana in 2013. Argumente ce cantaresc greu, chiar si la capitalul de imagine al unei vedete occidentale.

La ce nivel se afla la ora actuala colaborarea dintre cei doi giganti mondiali ai industriei cinematografice, Hollywood si Bollywood? Washington Post incearca sa dea un raspuns, pornind de la declaratia lui Amid Khanna, director al Reliance Big Entertainment, compania de entertainment cu cea mai rapida dezvoltare din ultimii ani (in care George Soros detine o parte mica din actiuni): "E o sinergie intre cele doua industrii. India este o democratie, are o piata cinematografica enorma si o politica fara restrictii birocratice. Vrem sa dezvoltam o piata globala pentru filmele, continuturile si talentele indiene, tot asa de mult cum vrem sa producem filme americane". In luna august a anului trecut, compania a semnat un acord cu DreamWork (ale lui Steven Spielberg) prin care acorda o finantare de 1,2 miliarde dolari pentru producerea a 36 de filme in urmatorii sase ani, detinand 50% participatie.

 

Tot toamna trecuta, a semnat si cu companiile de productie ale lui George Clooney, Nicolas Cage, Jim Carrey, Julia Roberts, Brad Pitt si Tom Hanks pentru a finanta dezvoltarea filmelor lor; in prezent, 18 scenarii sunt sub dezvoltare. Recesiunea economica a SUA lucreaza in favoarea Indiei. "Din perspectiva economica, India reprezinta o importanta sursa de finantare pentru Hollywood, in aceste timpuri in care sursele de pe Wall Street s-au diminuat drastic", a declarat Emanuel Nunez, agent al Creative Artist Agency. In alta ordine de idei, studiouri ca Warner Bros, Walt Disney, Sony si Fox deja fac filme in coproductie in India, concurand Bollywoodul cu o oferta culturala modelata pe gustul local. "Companiile americane cauta acum sa produca filme in India pentru piata indiana", a spus Gitesh Pandya, editor la BoxOfficeGuru.com.

 

Reciproca nu este insa valabila, filmele indiene nereusind sa penetreze piata occidentala: sa nu uitam ca, si in cazul unui hit indian ca "Slumdog", regia a apartinut unui britanic, care – chiar daca a pastrat aroma de Bollywood – a americanizat produsul final, dupa cum observa Christine Champ intr-un editorial din film.com. Tentative de ultima ora exista insa: Universal, Warner Bros si Lion Gate vor sa distribuie un film de 30 milioane dolari, "Kites", filmat de Reliance in sud-vestul SUA. Filmul, care e regizat de Anurag Basu si ii are in distributie pe actrita mexicana Barbara Mori si indianul Hritik Roshan, este "un Slumdog inversat. Este un film indian facut de un indian, filmat in SUA si distribuit in toata lumea", a rezumat plastic directorul Reliance.

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ