Ministrii de Finante din statele membre ale G20 – grupul statelor cel mai puternic industrializate plus marile economii emergente – s-au reunit ieri in Sussex, Marea Britanie, pentru a pregati reuniunea la nivel inalt din aprilie, la care liderii celor mai importante economii ale lumii vor cauta o pozitie comuna pentru a combate criza mondiala.
Reuniunea la nivel de ministri, menita sa aduca la un numitor comun abordarea anticriza, urmeaza sa cizeleze pozitiile divergente ale marilor actori economici occidentali, care par sa aiba viziuni diferite cu privire la modul de combatere a efectelor crahului financiar.
SUA, Japonia si Marea Britanie, pe de o parte, sustin conceperea de noi planuri costisitoare pentru relansarea economiei mondiale, in timp ce motorul franco-german al Uniunii Europene a semnalat clar, in urma summitului bilateral de joi, ca masurile deja adoptate sunt suficiente si ca doreste ca G20 sa se concentreze pe o intarire la nivel global a supravegherii si responsabilitatii institutiilor financiare.
Franta si Germania "au aceleasi propuneri, apara aceleasi convingeri si au aceleasi asteptari privind rezultatele" Summitului G20 din aprilie, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy, dupa sedinta comuna a guvernelor francez si german ce a avut loc la Berlin. "Nu vrem sa mai cheltuim alti bani", a afirmat Sarkozy, citat de International Herald Tribune, precizand ca, alaturi de Angela Merkel, doreste mai multe reguli care sa previna o repetare a crizei.
Mesajul de unitate al celor doua mari economii ale UE – care recent au avut divergente cu privire la salvarea industriei auto franceze de catre guvernul de la Paris – a venit la scurt timp dupa formularea unor viziuni net diferite dincolo de Atlantic si de Canalul Manecii. Dornice sa dilueze sustinerea internationala pentru o reglementare mai drastica a pietelor financiare, SUA alaturi de Japonia au facut apel la noi masuri de relaxare a fiscalitatii – o forma indirecta de a injecta bani in economie. Prinsa la mijloc intre statutul de membra UE si relatia speciala cu SUA, Marea Britanie, care a redus deja nivelul TVA, sustine relaxarea fiscala si cere deopotriva noi pachete de finantare directa, precum si masuri mai drastice de supraveghere si reglementare.