3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialCum masuram forta recesiunii economice actuale

Cum masuram forta recesiunii economice actuale

In ciuda unor raportari pozitive razlete si nesustenabile, primim informatii despre o contractie tot mai mare a economiilor lumii, a consumului, dar si despre o crestere a ratei somajului si a neincrederii in sistemul financiar. Fireste, ne intrebam cum si peste cat timp ne vom opri din aceasta cadere libera.

Au trecut doua luni de la inceputul acestui an si banca Citigroup din SUA a raportat ceva profit, insa si despre aceasta stire s-a spus ca nu ar reflecta transparent rezultatele financiare ale bancii, mai ales ca aceasta informatie a fost transmisa in preajma discutiilor privind salvarea sectorului bancar. Asa ca vom dori ca, in primul rand, sa facem o analiza a acestui sector. Indicele TED Spread este cea mai buna masura a existentei blocajelor din interiorul sistemului financiar-bancar. Pe intelesul tuturor el reprezinta diferenta dintre rata la care bancile comerciale se pot imprumuta cu bani (rata T-bond pe trei luni) si rata la care bancile doresc sa imprumute pe altii cu bani (rata LIBOR pe trei luni). Acest indice are valori foarte mici, iar nivelul mediu istoric este mai mic de 1%. Daca vom analiza evolutia indicelui in anul 2008, vom constata ca in majoritatea timpului trendul s-a miscat in canalul 1%-2%, reflectand astfel o precautie ridicata, dar in nici un caz o panica in interiorul sistemului financiar, cum incearca unii sa spuna.

 

Totusi, nu mai departe de perioada septembrie-octombrie 2008 nivelul indicelui TED spread a urcat brusc de la 1,04% la 4,36%, acesta din urma fiind si un varf istoric. Tot in aceeasi zi, indicele S&P 500 a avut un minim la 899 puncte, pentru ca dupa 10 zile TED spread sa coboare pana la nivelul de 2,98%. De atunci, evolutia acestui indice – poate cel mai urmarit de pe toate pietele de capital – a fost mai mult de scadere, destul de oscilanta, fata de maximul anului trecut.
Relevante sunt majorarea acestui indice cu 515% intre minimul lunii februarie 2007 si valoarea actuala (0,187/1,15), dar mai ales cresterea de 22,3 ori fata de maximul de 4,36% din 2008, ceea ce a reprezentat si cea mai mare crestere istorica la TED spread. Pe masura ce acest indice coboara spre valori sub 1%, vom constata o diluare a precautiei actuale din sistemul bancar si poate mai curand decat ne-am inchipui noi vom simti si o revenire a preturilor actiunilor. Cand se va intampla acest lucru?

Greu de spus, insa pietele de capital ne ofera si alti indicatori care determina stadiul miscarii recesiunii actuale si pot monitoriza atent evolutia economiei globale. Unul dintre acestia este si indicele CRB, insa si acesta are unele limite. CRB este indicele pretului spot al marfurilor, care masoara miscarile pretului la 22 marfuri de baza – primele care influenteaza schimbarile din economie (metale, textile si fibre, semifabricate industriale, grasimi si uleiuri, fructe, alimente etc.). Pretul spot este pretul la care se vinde o marfa a carei furnizare se face imediat. In acelasi timp, el reprezinta si cea mai avansata indicatie asupra modificarilor de baza din domeniul schimburilor economice.
De regula, volumul marfurilor tranzactionate pe pietele de la New York, Chicago, Kansas City, Minneapolis, Boston si Omaha reprezinta doar 25% din volumul global de pe toate pietele ce se tranzactioneaza intre producatori si cumparatori. Limitele acestui indicator se refera la faptul ca pretul spot CRB difera de indicele general al pretului marfurilor datorita metodei de construire si reprezentativitate la nivelul tuturor pietelor de marfuri.

De regula, analistii folosesc indicele general al pretului marfurilor deoarece CRB este foarte sensibil la schimbarile de preturi pentru marfurile de baza. Adica, o vanzare doar la una dintre marfurile unei categorii induce si o modificare a indicelui, care nu este similara cu influenta vanzarii tuturor marfurilor din grup, mai ales ca, in mod obisnuit, nu sunt tranzactii la toate aceste marfuri. Oricum, in absenta altui indice al marfurilor, putem sa-l acceptam si pe CRB cu retinerile respective.

Reuters si-a construit propriul indice CRB cu 19 marfuri – denumit Jefferies CRB index. Vom observa ca tendinta acestuia este de scadere evidenta, cu circa 55,31%, de la maximul de 473,97 puncte din 2008 la 211,81 puncte din 12 martie 2009, ce se apropie de minimul anului 2001, de 181,83. De aceea, pentru a estima corect stadiul miscarii recesiunii actuale, analisti cu experienta, cum este John Murphy, folosesc un grafic agregat cu TED-spread si CRB, care are o acuratete mai mare decat cei doi indici luati separat. Oricum, chiar si in acest caz se poate observa ca inca nu avem semnale pentru un minim.

Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
Ultima oră
Pe aceeași temă