Fiecare bubble la bursa s-a ajustat de la un raport pret/profit pe actiune (PER) de peste 30 la valori de 5-7. Scaderea profiturilor urca acum indicatorul PER, ceea ce inseamna ca pretul actiunilor va continua sa coboare.
In 1929 si 2000, PER-ul mediu a coborat de la valori de peste 30 la aproximativ
5-7. In acest moment, ne aflam la aproximativ 12 pentru indicele S&P500, dar tendinta este de crestere, pentru ca profiturile sunt in scadere. Pentru a ajunge din nou la multipli pret/profit pe actiune sub 10, cotatiile bursiere trebuie sa se ajusteze destul de mult in jos dupa ce companiile vor trage linie peste profitul din acest an. Concluzia? Este posibil sa avem probabil un prim minimum in anul 2010, de unde bursele internationale isi pot relua cresterea, cu conditia ca economia globala sa dea, la randul sau, semne de revenire.
Ce se poate face in aceste conditii? Cine are apetit de risc poate shorta in continuare indicii bursieri importanti, pandind reboundurile pentru a intra cat mai de sus. Cine nu, trebuie sa astepte ca pietele sa atinga minimul. Nu trebuie sa va temeti ca nu veti intui exact momentul si ca veti pierde un timp pretios si cotatii avantajoase pentru redeschiderea pozitiilor long. Daca marile economii ale lumii depasesc criza actuala, atunci vom avea o noua piata bull pentru ani buni de aici inainte, deci va fi timp berechet pentru a lua pozitii de cumparare. O intrare esalonata in piata, marind gradual expunerea pe actiuni pe masura ce preturile cresc, este cea mai indicata in astfel de situatii. Nu va fi vorba in nici un caz de o revenire in "V", ci de una in forma de "U", perioada de acumulare fiind deci relativ lunga.