Procurorii au decis retinerea a trei persoane in dosarul permiselor de conducere eliberate fraudulos si al inmatricularilor fictive din Covasna. Unul dintre retinuti este agent de politie. Ieri seara, Tribunalul Covasna a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele celor trei. Toti trei au anuntat ca vor face recurs.
Ancheta pornita de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a dus la retinerea primilor trei suspecti. Astfel, cele trei persoane – printre care un agent de politie – au fost retinute initial pentru 24 de ore, iar procurorii care coordoneaza investigatiile au cerut arestarea lor preventiva pentru 29 de zile. Cererea procurorilor a fost judecata de Tribunalul Covasna, care a decis emiterea mandatelor. Celelalte doua persoane care au primit mandate de arestare sunt civili care serveau drept intermediari intre mituitori si agentul acuzat ca ar fi eliberat ilegal o serie de permise de conducere si ca ar fi inmatriculat fraudulos autoturisme aduse din strainatate. Concret, este vorba de un instructor auto si de angajatul unei firme de paza si protectie.
Descinderile si audierile au inceput miercuri dimineata, cand au fost perchezitionate 23 de imobile, printre care sediul Serviciului Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, un birou din Primaria Sfantu Gheorghe si o scoala de soferi din oras. 19 persoane au fost puse oficial sub acuzare in acest caz si, potrivit anchetatorilor, au calitatea de urmariti penal. Deja ofiterii trimisi de la Bucuresti au ridicat o serie de calculatoare si de documente ce vor constitui probe in ancheta. Unele dintre acestea au fost ridicate chiar din sediul Serviciului Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Sfantu Gheorghe, altele – din Primaria Sfantu Gheorghe. Persoanele care nu au fost arestate au primit interdictia de a parasi localitatea pana la finalizarea cercetarilor.
Printre cele 19 persoane urmarite penal se numara cinci angajati ai Serviciului Permise de Conducere, plus un subofiter de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, un functionar al primariei, trei inspectori auto si noua intermediari care adunau mita si o transmiteau, in schimbul unui comision, angajatilor Serviciului Permise de Conducere si Inmatriculari Auto. Din cauza cercetarilor, miercuri activitatea cu publicul la serviciul cu pricina a fost intrerupta si a fost reluata abia joi dimineata. seful serviciului, comisarul-sef Eugen Deaconu, a spus ca nu stia nimic despre presupusele ilegalitati comise de subordonatii sai.
Potrivit unui comunicat al DGA – Biroul Anticoruptie pentru judetul Covasna – cercetarile in acest caz au inceput in urma unui denunt din 10 martie 2008, depus de un cetatean care a reclamat ca agenti de la Serviciul Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor primeau bani si alte foloase, prin intermediari, pentru a inmatricula autovehicule, cu incalcarea atributiilor. In urma cercetarilor au fost identificati cinci agenti de la Serviciul Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Covasna, care au inmatriculat autovehicule cu mai multe numere de inmatriculare provizorii succesive, acordate aceluiasi autovehicul, fara sa fi fost platita taxa de inmatriculare.
In comunicatul DGA se arata ca membrii retelei modificau seria sasiului din baza de date, astfel incat programul informatizat sa nu semnaleze faptul ca respectivul autovehicul fusese deja inmatriculat provizoriu, sau acordau acelasi numar provizoriu mai multor masini, in perioade diferite. De asemenea, agentii implicati inmatriculau fictiv masini pe numele unor persoane care nu solicitau acest lucru si nici nu aveau cunostinta despre acest fapt, folosind date de identitate obtinute de intermediari din diverse locuri, cu ajutorul angajatului Primariei Sfantu Gheorghe.
"Totodata, unii membri ai grupului organizat identificau persoane dispuse sa obtina permisul de conducere in mod fraudulos. In schimbul unor sume, persoanele respective beneficiau de «ajutorul» examinatorilor din cadrul Serviciului Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Covasna, atat la examenul teoretic, cat si la proba practica", s-a mai precizat in comunicat.
» Politizare
Presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de parere ca seful serviciului de permise de conducere, Eugen Deaconu, ar fi trebuit sa fie la curent cu eventualele ilegalitati ale angajatilor sai. El a cerut demisia lui Deaconu. In plus, Grama considera ca si fostul prefect de Covasna Gyorgy Ervin, devenit, intre timp, subprefect, ar fi trebuit sa ceara in trecut un audit intern la serviciul de permise, care se afla in subordinea prefecturii.