Specialistii din resurse umane prevad un viitor destul de nefavorabil pentru piata muncii, in urmatoarele trei luni. Potrivit ultimului studiu realizat de compania de recrutare Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca, anul acesta angajatorii vor fi mult mai prudenti.
Doar 15% din angajatorii romani previzioneaza o crestere in ceea ce priveste activitatea de angajare pentru trimestrul doi al anului 2009, 19% – o scadere, in timp ce 65% nu anticipeaza nici o schimbare. Intentiile de angajare au scazut considerabil, fiind evidentiate in studiul actual printr-un declin de 20 de puncte procentuale fata de trimestrul anterior. Printr-o comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut se observa o scadere vertiginoasa a previziunii cu 40 de puncte procentuale.
Previziunea neta de angajare (diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor) pentru trimestrul doi al acestui an inregistreaza pentru prima oara o valoare negativa: minus 4%.
Scadere vertiginoasa in constructii
Cel mai rau o vor duce angajatii din finante, asigurari, servicii imobiliare si de afaceri (unde perspectiva de angajare este cu 36 puncte procentuale mai scazuta decat acum trei luni), transport, depozitare si comunicatii (cu o diferenta de 35 de puncte procentuale), industria extractiva (care prezinta un declin de 33 de puncte procentuale) si comertul cu ridicata si cu amanuntul (unde se inregistreaza o descrestere de 26 de puncte procentuale).
Studiul releva ca in comparatie cu anul trecut, increderea pe piata fortei de munca a scazut vertiginos, chiar abrupt, in sectoare precum constructii (63 de puncte) si in industria extractiva (62 de puncte). Sectoarele unde se previzioneaza cresteri modeste in volumul de angajari (de 2%) sunt agricultura, silvicultura si servicii sociale.
Optimism pentru moldoveni
La nivel regional, marea majoritate a perspectivelor de angajare sunt pesimiste. Doar pentru moldoveni sunt mai multe sanse. Pentru regiunea Nord-Est, previziunea neta de angajare prezinta o nota optimista, de 7%. Studiul Manpower arata ca pentru regiunea de Vest este cea mai pesimista previziune de angajare. Aici se inregistreaza cea mai abrupta scadere a planurilor de angajare: perspectiva este cu 27 de puncte procentuale mai scazuta, comparativ cu trimestrul anterior, atingand o valoare de -27%. In ceea ce priveste regiunea de Sud-Est, se inregistreaza o stagnare a ritmului de angajare, previziunea fiind de 0% pentru trimestrul 2 din anul 2009.
Pentru Bucuresti, angajatorii previzioneaza un climat nesigur in activitatea de pe piata muncii. "Comparativ cu trimestrul anterior, perspectiva este mai slaba cu 25 de puncte procentuale, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut exista o scadere abrupta de 42 de puncte procentuale", se arata in studiul Manpower. Pentru Centru, previziunea neta de angajare este de -3%, pentru Nord-Vest de -3%, pentru Sud de -6%, iar pentru Sud-Vest de -5%.
Mai multa eficienta, mai putina aroganta
Cea mai buna solutie pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca in aceasta perioada sumbra, afirma Camelia Stanculescu, general manager la Manpower Romania, "este de a-si mentine la un nivel ridicat abilitatile si cunostintele detinute si de a intelege faptul ca angajatorii se vor focusa mai mult pe strategii de maximizare a productivitatii".
In privinta celor deja angajati, expertii in resurse umane recomanda ca in aceasta perioada sa incerce sa se dovedeasca a fi cat mai buni la serviciu. Ei trebuie sa fie eficienti si sa faca tot ce sta in puterea lor pentru dezvoltarea sau supravietuirea firmei la care lucreaza. "In contextul economic actual li se recomanda angajatilor sa se focuseze pe realizarea obiectivelor, pe gasirea de solutii la problemele care apar zi de zi, si pe eficientizarea activitatilor, a proceselor. E posibil ca o parte din angajati sa primeasca in aceasta perioada sarcini suplimentare, motiv pentru care abilitatile de organizare si orientare catre rezultate devin din ce in ce mai importante", spune Cristina Postolache, national business development director la compania de resurse umane Inner Look.
Pastrarea locului de munca, subliniaza si Daniela Necefor, managing partner la firma de resurse umane Total Business Solutions, este strans legata de atitudinea salariatului: "Acesta trebuie sa renunte la ideea «eu sunt platit numai pentru simplul fapt ca vin la serviciu». Angajatul trebuie sa-si vada de treaba lui, sa fie interesat sa colaboreze cu colegii, sa-i ajute, sa interactioneze cu ei. Daca un om este de echipa, atunci are de castigat si compania, si angajatul. In plus, este foarte bine ca angajatul sa nu fie agresiv, arogant atunci cand cere ceva, ci un pic mai diplomat. Aroganta, pe termen lung, nu duce la nimic bun. Poate pe termen scurt". La toate acestea, mai spune Daniela Necefor, trebuie sa se adauge interesul pentru dezvoltare personala.
E vremea gasirii candidatilor de top
Expertii in recrutare considera insa ca si angajatorii trebuie sa fie atenti la suprasolicitarea personalului care preia sarcini suplimentare. In caz contrar, atrage atentia Camelia Stanculescu, "la primele semne de imbunatatire a situatiei pe piata muncii, angajatii valorosi suprasolicitati vor fi deja plecati, iar acest lucru poate sa aduca probleme pe termen lung unei companii". Iar un angajat valoros este greu de inlocuit. De aceea, adauga Camelia Stanculescu, trebuie depuse eforturi suplimentare in retinerea angajatilor competenti, indiferent de limitarea bugetara existenta. "Angajatorii sunt constienti ca rezultatele se obtin cu oameni.
Cu cat vor manifesta mai multa atentie si grija fata de angajatii de calitate, care sustin compania in aceasta perioada, cu atat vor fi mai putin afectati de efectele negative", subliniaza si Cristina Postolache. Ea apreciaza ca 2009 este un an in care angajatorii isi pot atrage in echipa de management profesionisti pe care, in 2008 de exemplu, le-ar fi fost dificil sa-i aiba din cauza nivelului la care ajunsesera pachetele salariale: "Cum in aceasta perioada angajatii nu mai pun un accent atat de mare pe pachetul salarial, ajungand sa fie foarte importante stabilitatea si siguranta locului de munca, angajatorii isi pot permite sa caute candidati de calitate pe care sa-i angajeze in interval de cateva luni".
» Italia si Cehia stau mai bine
Doar in sapte tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa angajatorii raporteaza perspective de angajare pozitive pentru trimestrul 2 din 2009. Pe de alta parte, in 12 tari se previzioneaza o incetinire a ritmului angajarilor de la trimestru la trimestru si doar in Africa de Sud, Republica Ceha si Italia sunt perspective imbunatatite, comparativ cu trimestrul anterior. Cele mai optimiste perspective de angajare (si pozitive) pentru al doilea trimestru sunt raportate de angajatorii din Africa de Sud (±14%), Polonia (±6%), Olanda (±4%), Austria (±2%), Belgia (±2%), Elvetia, (±2%) si Norvegia (±1%). La nivel global, cea mai optimista previziune neta de angajare este raportata de catre angajatorii din India (±25%), iar cea mai putin optimista de catre cei din Singapore (-45%). Este de remarcat faptul ca angajatorii din 23 de tari si teritorii raporteaza cele mai scazute planuri de angajare de la inceperea studiului pe teritoriul lor.