» Acordul cu UE va fi de tip "back-to-back", cu imprumuturi simultane in euro si lei, in sume egale.
» Un acord "precautionary-stand-by" cu FMI n-are limita de suma.
Banii pe care romania intentioneaza sa-i imprumute printr-un pachet de finantari de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI) vor fi acordati in transe, daca sunt respectate anumite conditii, monitorizarea fiind facuta atat de CE, cat si de Fond.
Imprumutul pentru Romania va fi de tip "back-to-back" si va fi livrat in transe, daca sunt indeplinite conditiile stabilite cu autoritatile romane si in coordonare cu FMI, a precizat purtatorul de cuvant al comisarului Joaquin Almunia, aducand in discutie si posibilitatea ca alte state membre "sa se alature acestui efort". La inceputul acestei saptamani, surse guvernamentale citate de Mediafax au afirmat ca, in urma evaluarii facute de Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala, Romania intentioneaza sa imprumute 19 miliarde de euro printr-un pachet de finantari de la Comisia Europeana si FMI, institutia de la Washington urmand sa contribuie cu 12 miliarde de euro.
In schimb, Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisarului Almunia, a precizat ca este prematur sa se faca referiri la sume si detalii. "Este prea devreme sa discutam detalii si sume. Asa cum a spus deja comisarul Joaquin Almunia, oficiali din cadrul CE, impreuna cu autoritatile romane si cu FMI, vor discuta care sunt problemele, nevoile, dar si conditiile pe care Romania va trebui sa le indeplineasca, intr-o prima faza, si cum sa distribuie ajutorul financiar intre UE, FMI si, posibil, state membre individuale care ar putea dori sa se alature acestui efort", a declarat ieri Torres. Conditiile sunt stabilite in acord cu autoritatile romane si in coordonare cu FMI. Atat FMI, cat si Comisia monitorizeaza impreuna respectarea conditiilor. Potrivit purtatoarei de cuvant, este vorba despre un imprumut "back-to-back". Aceasta inseamna imprumuturi simultane intre cele doua parti, in euro si lei, in sume egale si in conditii prestabilite.
"Inseamna ca imprumutul este acordat in exact aceleasi conditii in care UE a obtinut fondurile de pe pietele financiare", a precizat ea. Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care solicita inceperea negocierilor pentru incheierea unui acord de finantare, valoarea imprumutului urmand sa fie stabilita in discutiile cu oficialii CE si reprezentantii FMI. O delegatie FMI a sosit ieri la Bucuresti pentru a negocia un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si de Banca Mondiala.
Romania urmeaza sa trimita FMI, dupa finalizarea negocierilor de la Bucuresti, o scrisoare de intentie pentru incheierea unui acord de tip "precautionary stand-by" pe o perioada de doi ani, cu o scadenta de cinci ani pentru rambursarea imprumutului, potrivit surselor citate de Mediafax. Un acord de tip "precautionary stand-by" este aproape similar cu unul clasic "stand-by", insa nu precizeaza valoarea imprumutului pe care Fondul il va acorda tarii respective. In schimb, FMI va elibera fonduri in eventualitatea in care tara partenera are nevoi urgente de bani.
» UE, pregatita sa sprijine Romania pentru a depasi o posibila criza
Uniunea Europeana este pregatita sa sprijine Romania pentru a depasi o posibila criza de finantare, a anuntat marti Comisia Europeana, in situatia in care autoritatile de la Bucuresti au solicitat sprijinul institutiilor financiare internationale. Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care solicita inceperea oficiala a negocierilor pentru incheierea unui acord de finantare, valoarea imprumutului urmand sa fie stabilita in discutiile cu oficialii CE si reprezentantii FMI.