-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMultinationala sau firma locala?

Multinationala sau firma locala?

Foarte multi candidati isi doresc sa lucreze intr-o companie multinationala pentru ca aceasta le ofera un sentiment de siguranta si de stabilitate. In plus, inca exista atractia financiara, numeroase persoane considerand ca intr-o astfel de firma salariile sunt mult mai mari decat intr-una romaneasca.

Managerii de resurse umane sustin ca diferentele dintre o multinationala si o companie autohtona tin de cultura organizationala si de organizarea interna a companiilor.

"Aceste diferente sunt firesti si tin de modul in care s-au nascut si au evoluat aceste companii, dar pe masura ce mediul de business din Romania evolueaza, ele tind sa se diminueze", apreciaza Oana Munteanu, expert la departamentul de consultanta in resurse umane de la firma de audit PricewaterhouseCoopers. Ea este de parere ca, in general, multinationalele au intrat pe piata cu structuri, politici si proceduri bine definite si cu planuri de dezvoltare gandite pe cativa ani, pe cand companiile private romanesti au avut o evolutie tipic antreprenoriala, care inseamna structuri dezvoltate pe masura ce apare necesitatea, ceea ce poate duce la o oarecare dezordine, dar si la flexibilitate si adaptabilitate rapida.

Competitia interna nu este aceeasi
O diferenta intre cele doua tipuri de companii este data de competitia interna. In multinationale, aceasta poate deveni uneori foarte dura. "Ca viitor angajat intr-o astfel de companie, trebuie sa fiti pregatit pentru o «lupta» impotriva «adversarilor», care pot sa foloseasca uneori metode mai putin etice pentru a iesi in evidenta", adauga Sotiris Karagkiozidis, managing partner la firma de resurse umane Human Capital Solutions, din Bucuresti.

Expertii mai spun ca mediile organizationale din nationale sunt diferite de cele din multinationale din cauza nivelului de dezvoltare. "Acest lucru se reflecta in resursele diferite pe care companiile le aloca pentru dezvoltarea tinerilor angajati si in prioritatile pe care le au managerii", sustine Cristian Gheorghe, manager general al Business Intelligence Alliance (firma de recrutare, salarizare si administrare de personal), membru in HR Club.

Si atitudinea fata de munca a angajatilor difera, pentru ca difera sistemele de management al performantei. De regula, intr-o  multinationala exista o probabilitate mai mare pentru sisteme de setare a obiectivelor individuale, de masurare si monitorizare a rezultatelor si de recompensare in concordanta cu performanta. "Aceste sisteme, in timp, determina o cultura orientata spre rezultate, performanta si dezvoltare", spune Oana Munteanu.

Stresul este diferit
Specialistii in resurse umane spun ca este foarte greu de supravietuit intr-o multinationala, mai ales daca jobul nu reprezinta o prioritate pentru angajat. De fapt, aceasta este principala sursa de stres resimtita de milioane de angajati din toata lumea, mai sustin expertii. Exista momente in care angajatilor li se cere sa duca la capat mai multe sarcini intr-o perioada limitata de timp si cu rezultate profesionale excelente.

De cele mai multe ori se intampla sa se ajunga la un grad de epuizare mentala si fizica, ceea ce este destul de rar in companiile autohtone, mai ales in cele mici. "Probabil ca intr-o multinationala, volumul de munca si presiunea pentru atingerea obiectivelor impuse, alaturi de ambitiile personale, determina angajatii sa-si priveasca sarcinile diferit de felul in care se raporteaza la munca angajatii dintr-o companie locala", crede expertul Sotiris Karagkiozidis.

Reteta pentru a obtine un post intr-o mare firma
» Invatati cat mai multe limbi straine.
» Obtineti calificari universitare si postuniversitare.
» Invatati sa folositi calculatorul in cat mai multe programe.
» Fiti comunicativ, cu initiativa si putere de convingere.
» Invatati cat mai multe despre piata in care vreti sa lucrati.
» Largiti-va relatiile si cunostintele din sfera profesionala.
» Trimiteti CV-ul la agentii de recrutare de renume.
» Accesati cat mai des sectiunea "cariere" a multinationalei vizate.

Sursa: experti in resurse umane

Cele mai citite

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă