» Aglomeratie de nedescris, oameni care dorm pe scaune, pe targi sau cate doi in pat. Mese formate din pilaf cu apa, macaroane cu vagi urme de branza si fasole verde, atoasa. Nu sunt imagini desprinse dintr-un spital de campanie pe front, ci realitatea din cel mai mare spital al Moldovei, Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi.
Un numar de 67 de pacienti se lupta, noapte de noapte, pe cele 44 de paturi ale Clinicii de Cardiologie a Spitalului "Sf. Spiridon" din cadrul unitatii sanitare, unii dintre ei ajungand sa doarma pe scaune, apropiate doua cate doua, sau pe targile brancardierilor. "Sunt de la Vaslui. M-au adus cu salvarea la spital. Am ajuns cu perfuzie, iar cand m-au adus in salon nu am avut unde sa stau. Peste tot erau cate doi bolnavi, asa ca am dormit doua nopti pe targa. Este de neimaginat, nimeni nu se gandeste la noi. Pentru noaptea asta cred ca am gasit un loc in pat cu o doamna din Botosani. Se externeaza colega ei de pat", a povestit Elena Bunea din comuna Averesti, judetul Vaslui.
Spitalul incearca rezolvarea acestei probleme prin suplimentarea numarului de paturi de la alte institutii spitalicesti iesene. "Vom aduce paturi in plus. Speram sa nu mai fie probleme. Am adus si la cunostinta Directiei de Sanatate Publica Iasi aceasta chestiune, pentru ca este vorba si de spatiul insuficient. Aducem paturi, dar unde le asezam? Pe holuri? Este o mare problema cu care ne confruntam si pot sa va spun ca foarte multi cardiaci au venit aici cu afectiuni foarte grave", a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi, dr. Diana Cimpoesu. Cel mai mare spital din Moldova se confrunta si cu o criza economica acuta. Managerii spitalului fac tot felul de artificii financiare pentru a supravietui.
Restrictia este cuvantul de ordine: se face economie la carne, utilitati sau materiale sanitare. Conducerea a luat hotararea ca pacientii sa primeasca intr-o saptamana numai doua zile carne, in loc de patru. "Este o perioada foarte grea, cu pacienti multi, in care avem de achitat multe utilitati si consumuri. Ca o prima masura ne-am gandit sa reducem cantitatea de carne consumata. Speram ca pacientii sa fie intelegatori, pentru ca asta e situatia", a spus Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon". Acesta le-a transmis angajatilor sa faca economie la utilitati, iar in aceasta perioada nu se mai acorda salariile de merit si nu se mai platesc orele suplimentare.