-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialLegislatia achizitiilor publice, modificata cu jumatate de masura

Legislatia achizitiilor publice, modificata cu jumatate de masura

Premierul Boc a anuntat sambata ca Executivul a modificat printr-o ordonanta legislatia  achizitiilor publice pentru a elimina barierele birocratice si a asigura "transparenta banului public". Nedesfiintarea Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor pune insa mari semne de intrebare legate de eficientizarea modului in care se realizeaza achizitiile publice si face decizia Guvernului inutila, considera avocatul Gheorghe Piperea.

Pentru a descuraja depunerea contestatiilor, care in cele mai multe cazuri, aveau doar rolul de a bloca demararea lucrarilor, Guvernul a decis, potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Dan Nica, introducerea unei "taxe de timbru de 2% din valoarea contractului respectiv, urmand ca firmele care pierd contestatia sa piarda si aceasta suma". Adrian Moraru, director de programe la Institutul de Politici Publice, ne-a spus ca "a fost o presiune imensa pentru modificarea legislatiei pentru ca baronii locali au dorit, pe de o parte sa se simplifice procedurile prin cresterea plafoanelor, fiind nevoie astfel de mai putin timp si acte, si pe de alta parte, se descurajeaza sistemul de contestatii". Avocatul Gheorghe Piperea priveste insa cu scepticism introducerea taxei de timbru: "In materie de contencios administrativ, exista o taxa fixa, iar Guvernul ar fi trebuit sa impuna o cautiune de 10%".

 

Avocatul Piperea arata ca aceasta cautiune ar fi trebuit sa reprezinte un fel de garantie, astfel, "cel care depunea contravaloarea a 10% din contract ar fi avut motive intemeiate sa se lupte pentru contestatie, si nu doar pentru a bloca achizitiile". Gheorghe Piperea sustine ca "Guvernul a mers cu jumatate de masura", mai ales ca ordonanta de urgenta nu desfiinteaza Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), care este "un adevarat cui al lui Pepelea" pentru ca bloca nepermis de mult timp achizitiile din cauza mai multor contestatii depuse de aceeasi persoana. Guvernul, dimpotriva, chiar creeaza o comisie de evaluare a CNSC. Comisia nou-creata este, in opinia Executivului, "un organism independent si impartial", formata dintr-un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, unul al Autoritatii de Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, unul al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, un reprezentant al Guvernului si unul al Consiliului Concurentei.

 

Adrian Moraru, sustine in schimb ca o astfel de comisie poate "investiga neregulile aparute, pentru ca au existat cazuri in care s-au pus presiuni pe Consiliu astfel incat un dosar sa fie rezolvat intr-un anumit fel sau, din contra", ar putea fi folosit tocami ca un instrument de presiune. Gheorghe Piperea, la randul sau, pune la indoiala independenta acestei comisii, mentionand ca singura persoana asupra careia nu ar putea plana suspiciuni ar fi reprezentantul Consiliului Concurentei.

Perioada de analiza a ofertelor de catre autoritatea contractanta a lucrarilor nu trebuie sa depaseasca 20 de zile, licitatia trebuie organizata in maximum 30 de zile. Termenele punctuale la solutionarea in instanta a contestatiilor depuse au fost introduse pentru ca "acele dosare sa nu ramana luni si ani in sir in instanta", spune premierul Emil Boc. Potrivit Guvernului, noile plafoane pentru achizitionarea directa sunt de 15.000 de euro pentru fiecare achizitie de produse sau servicii si de 15.000 de euro pentru fiecare achizitie de lucrari. Pentru achizitionarea prin depunere de oferte, plafoanele sunt: 100.000 de euro pentru contractul de furnizare si pentru cel de servicii si 750.000 de euro pentru contractul de lucrari.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă